Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

1 kilowatt per uur

Het blijft tobben in Leiden. De wethouder met portfolio “Duurzame Verstedelijking” (what’s in a name ?) werd geïnterviewd door iemand van de plaatselijke, door de gemeente gesubsidieerde verduurzamingswebsite, GaGoed.nl. Wethouder laat blijken razend enthousiast te zijn over infraroodpanelen. Heeft er een boven haar werkplekje thuis op zolder hangen met een opgenomen vermogen van liefst 900W. Het ding geeft zo veel warmtestraling af dat het na een uurtje activiteit welletjes is en de schakelaar om gaat. De cv kan door deze maatregel een stuk lager. Hulde voor de wethouder! Ze bespaart 30% per maand op stookkosten, juicht het interview.

Nu worden de enthousiaste ervaringen van de wethouder compleet krom getrokken door een ongelukkige eindzin (geschreven, neem ik aan, door de webredacteur): ” een paneel van 1.000 Watt verbruikt 1 kilowatt per uur…“. Is me dat wat! Kilowatt is een eenheid van vermogen. Ik moet de zin dus interpreteren als: ” een paneel van 1.000 Watt verbruikt een vermogen per uur…“. En dat is natuurlijk ook zo. De COP van een infraroodpaneel is immers gelijk aan 1.

Dat interview roept trouwens meer vragen op, met name hoe het staat met de verwarming. Let op: De openingsalinea van het interview bevat de volgende merkwaardige constructie: (over de werkplek thuis)

“Dit werd een hoekje op zolder. Tot het najaar werkte dit prima. Maar daarna werd het al gauw kouder en werd de verwarming steeds een graadje hoger gezet. Al snel stegen de energielasten explosief”

Hoe zit dat nou? Er zit een thermostaat in je woning en die houdt de temperatuur constant. De cv ketel moet harder werken als het buiten kouder wordt, maar binnen blijft de temperatuur constant. Als je begint in oktober met 20 graden en je zet elke maand de thermostaat een graadje hoger, dan is de binnentemperatuur eind maart opgelopen tot 25 graden. Geen wonder dat de energiekosten dan explosief stijgen.

Een fraai interview!

zie www.gagoed.nl/goedgesprek-fleur-spijker/