Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

13 januari 11:00 uur: Ruim 1 GW aan nationaal zonnestroomvermogen !

Het is 13 januari 2021, midden in de winter. Buitentemperatuur 5 graden. Het zonnetje schijnt lekker in een schone, droge lucht. In huis snorren de omvormers vrolijk. Mijn huishouden draait compleet op zonnestroom EN er is overschot. Dat overschot gaat fijn terug het net in zodat de buurman kan profiteren. Op de website energieopwek.nl kan iedereen zien hoeveel alle huishoudens met overschotten, zonnedaken en zonneparken in ons land naar schatting bij elkaar produceren. Dat was rond 11:00 uur 1080 MW ofwel twee maal wat de kerncentrale Borssele eruit kan persen. Om 11:30 werd 1.500 MW. gerapporteerd.

Drie opmerkingen:

  1. Borssele kan dicht zonder dat we het merken. We merkten ook weinig van het sluiten van de Hemwegcentrale, maar dat ging om een steenkoolgestookte centrale. Dat heeft kennelijk hogere prioriteit dan het sluiten en ontmantelen van stokoude kerncentrales.
  2. Twee nieuwe kerncentrales erbij? Een tijdje geleden lanceerde men in Zeeland een plan om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Dat is een hele slechte investering zonder een enorme klap gratis gemeenschapsgeld plus een verbod op particuliere zonnestroominstallaties.
  3. Record op record! We gaan wat beleven met zonnestroom in ons land als we hartje winter al 1 GW vermogen hebben met een beetje zon!

Actuele (geschatte) productiegetallen van hernieuwbare energie in ons land op energieopwek.nl