Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

19 april 2020 – perfecte zonnestroomdag

Bijna elk jaar verrast de maand april ons met een periode met strakblauwe lucht, felle voorjaarszon en een voor zonnepanelen aangenaam koele wind. Dit jaar maken we een buitengewoon lange periode van dit type weer mee: een streak. De huidige streak begon eigenlijk al drie weken geleden. dat is zeer uitzonderlijk. Ik heb er een bericht aan gewijd op 27 maart.

Nu, nauwelijks twee weken later, duurt die streak maar voort. Gisteren (19 april) was een perfecte dag met ononderbroken felle zonneschijn, stevige koele bries, voorjaarsweer pur sang. Zeer zeker voor de zonnepanelen die nog nooit zo vroeg in het jaar zo veel hebben opgeleverd.

De productiegrafiek van zondag 19 april ziet u op het plaatje. De eenheid is watturen per uur, een wat ongebruikelijke maat veroorzaakt door de output van mijn Arduino logger. In de ochtend schijnt de zon op het voordakvlak (gericht op het zuid-oosten), piept rond het middaguur over het dak heen om (ook) de panelen op het achterdakvlak  te gaan beschijnen (orientatie noordwest – beetje rare orientatie maar dat heeft te maken met de gemeente Leiden met haar bizarre welstandseisen). Die ‘achter’panelen zetten een behoorlijke portie productie bovenop de prestaties van de ‘voor’panelen. Vandaar het ‘gehaakte’ profiel. Rond 27 maart was die schouder nog een profiel’piepje’. Nu niet meer. Oost-westplaatsing van panelen is lang niet zo gek want de productie gaat langer door gedurende de dag. En verreweg de meeste productie valt toch in de lente, zomer en najaar.