Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

2.248 MW op 6 augustus

De website Energieopwek.nl houdt keurig de opwek van hernieuwbare energie in ons land bij. De afgelopen weken regende het recordopbrengsten. Van zonnestroom welteverstaan. Zo ook vandaag. Rond het middaguur duwden alle zonnepanelen in ons land bij elkaar 2.248 MW aan vermogen het net in. In Duitsland was het nog veel meer: een gigantische 28,1 GW aan zonnestroom (!).

Ik herinner me nog het jaar 2003 toen er maximaal 25 MW aan zonnestroom werd geproduceerd (vermogen/productie is dus in 15 jaar 100 x gegroeid) en de kolencentrales bij Nijmegen en Born afgeschakeld moesten worden omdat anders het water van de Rijn en Maas te warm werd. Daar hoor je niet meer over, want Born staat in de mottenballen en Nijmegen is over en uit. De monsterlijke kolencentrales staan nu fijn en veilig aan de Noordzee te roken en te koken. Niet te geloven, maar 40% van de energie van een kolencentrale gaat hups, als opgewarmd koelwater, de zee in.

Wij produceren met onze zonnepanelen grote overschotten aan supergroene stroom.zodat die kolencentrales wat mij betreft eergisteren al dicht konden.

Duurzame energieproductie in Nederland

Zonnestroom in Duitsland