Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Week 48: 30% teruggeleverd

Als u denkt dat alle zonnestroom die in deze tijden met z’n korte dagen en magere zonneschijn wordt opgewekt makkelijk en compleet door het eigen huishouden wordt opgesoupeerd heeft u het mis. Althans, afgezet tegen mijn eigen huishoudentje. Nu ben ik natuurlijk een beetje trots op mezelf, want wat ik aan elektrische apparaten heb is bepaald niet van de verkwistende soort, en alle verlichting draait al eeuwen met spaarlampen en ledverlichting. Geen gloeilamp meer in zicht, en ook het aantal halogeenlampjes slinkt  De onovertroffen BeeClear energiemanager rapporteert in de avonduren een constante basislast van ongeveer 200W: verlichting, verwarmingspompen, tv aan, laptopje aan, trafootje en adaptertjes, koelkast etc. Haal daar voor verlichting 50W vanaf en ik zit aardig aan de continue basislast. Zonnepanelen compenseren dat overdag ruim. De meter draait dan lekker terug. Zo hoort het.

Afgelopen week, nota bene met twee dagen dat het zo somber en regenachtig was dat er nauwelijks iets door de zonnepanelen werd geproduceerd, blijkt toch nog 30% van de opgewekte zonnestroom via de meter in de meterkast te zijn geleverd aan het openbare net (de energieleverancier noemt dit “terugleveren”).

Dat geeft te denken. Straks, mocht de salderingsregeling zijn afgeschaft, vreet Wiebes al deze kostbare teruggeleverde kilowattuurtjes bij wijze van spreken op als een rupsje-nooitgenoeg. De energieleverancier is straks verplicht voor die teruggeleverde stroom een “redelijke vergoeding” te betalen. Die energieleverancier zal alle aan deze activiteit verbonden kosten en administratieve rompslomp verhalen op de zonnepaneelbzeitter. Dat wordt huilen met de pet op. Wiebes beloofde iets van 6 cent per kWh, maar reken maar op (misschien) de helft. Zou best met die “redelijke vergoeding” een race to the bottom kunnen worden, alle opgewekte woorden van Wiebes ten spijt. Het is net als de rente op je spaargeld. Als salderen niet meer mag is het over en uit met de voordelen van de eigen zonnepanelen. Het aantal particuliere huishoudens dat zonnepanelen laat plaatsen zal drastisch afnemen. Waarom zou men?