Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

6 maanden inductiekoken

Er wordt sinds 20 augustus 2018 in mijn huishouden voedsel bereid met een inductiekookplaat. Een half jaar later kunnen we voorzichtig de balans opmaken. Wat opvalt  met inductiekoken is dat de keuken zo lekker schoon blijft. Eigenlijk is het onvoorstelbaar hoeveel rotzooi er vroeger de keukenlucht in werd geblazen door het vijftal gaspitten, óók al was er een goede afzuiging. Die afzuiger staat tegenwoordig steeds op halve stand. Verder went inductiekoken heel snel en is het bereiden van voedsel net zo leuk en snel als op een gasfornuis. Wat je mist zijn de blauwe analoge vlammetjes. De keuken is wel erg cool geworden. Vlam in de pan? Kan niet! Aanbranden? Soms. Keuken vol rook? Kan wel, maar dan moet je hele gekke dingen doen..

Wat mij interesseerde is of inductiekoken een geweldig extra stroomverbruik met zich meebrengt. Het maximale opgenomen vermogen is immers 7 kW, dat wil  zeggen als op alle vier kookposities maximaal wordt gekookt of gebakken. Er werd geopperd dat het stroomvebruik gigantisch zou zijn. Ik herinner me uit de tijd van de primitieve elektrische gloei-kookplaatjes dat het stroomverbruik van die dingen behoorlijk kon oplopen. Maar inductiekoken is heel wat anders en verschrikkelijk efficient.

Ik ben de datamijnen van de energierekeningen in gegaan en de maandverbruiken elektra in de wintermaanden van de afgelopen jaren (2012-2017) gemiddeld. Tegen dat gemiddelde heb ik het verbruik van de afgelopen 6 maanden gezet. Dat leverde het bijgaande grafiekje op.

Het plaatje laat zien dat in het afgelopen halfjaar in augustus, oktober, november, december en januari meer stroom is verbruikt en in september en februari minder is verbruikt. Het mogelijke meerverbruik van de inductiekookplaat verzuipt eigenlijk in de variatie van het elektriciteitsverbruik., Dit komt waarschijnlijk doordat september 2017 en februari 2018 hele goede zonnemaanden waren. Want; als je je eigen zonnestroom opwekt en daarmee je inductiekookplaat deels laat draaien, dan is dat toch heel mooi ! Ik schat aan de hand van het plaatje dat het huishouden door het inductiekoken gemiddeld per maand 10 kWh meer stroom verbruikt dan in het gastijdperk. Maximaal (november 2018) werd 22 kWh meer stroom dan gemiddeld geconsumeerd. Daar hoef ik  niet wakker van te liggen. Eventueel een zonnepaneeltje erbij en we zijn quitte!