Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

ACM vindt het welletjes

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt in een nieuwsbericht op 20 december j.l. dat de maximumtarieven voor warmte in 2020 met gemiddeld 0,6% zullen dalen. Klanten van warmtenetten mogen dat wel prettig vinden. De ACM stelt vast:  “De maximumtarieven voor warmte bestaan uit levering, meting, aansluitingen, afsluitingen en de huur voor de afleverset. De kosten voor levering en meting mogen niet hoger zijn voor een gemiddelde warmtegebruiker dan voor een gemiddelde gasgebruiker.”

Of de klanten van warmtebedrijven het bericht van de ACM als prettig zullen ervaren is de vraag, want het geniep zit hem in het begrip ‘gemiddelde gasgebruiker‘. Wie is de “gemiddelde gasverbruiker” ? Ik in ieder geval niet, en met mij een heleboel zonnepaneelbezitters ook niet. Wij zijn vet “ondergemiddeld”, reken maar! Het is gewoon niet leuk om gedwongen klant te moeten zijn van een monopolistisch warmtebedrijf. Op Twitter zitten in ieder geval heel veel vooral boze klanten.

Ik ben eens wezen kijken. Op de website van Eneco bijvoorbeeld krijg ik de tarieven voor stadswarmte 2020 niet boven water. Wel die van 2019. Er is nogal wat verschil met de tarieven van Eneco-2019 en de maximumtarieven-2020 die de ACM toestaat. Dat belooft niet veel goeds. Waarom kan ik de tarieven voor 2020 niet vinden bij Eneco? Heeft die energieboer iets te verbergen?

Nieuwsbericht ACM 20 december 2019

maximumtarieven stadswarmte (ConsuWijzer)