Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Advies aan Matthijs

Als lid van de Vereniging Egen Huis (VEH) kom ik wel eens op het Community Forum van de club van wakkere huizenbezitters. Daar staan interessante zaken over veduurzaming. Er zijn ook een heleboel vragen. Neem Matthijs. Die heeft een huis gekocht met een heerlijk plat dak waar wel 12 zonnepanelen op kunnen worden weggezet. Hij tobt over een zonneboiler. Wat te adviseren?

Na zelf wat getobt te hebben (voortschrijdend inzicht!) kwam ik met het volgende.

Beste Matthijs,

Toen ik in 2003 mijn zonneboiler kocht was de situatie heel anders dan vandaag de dag. Zonnepanelen waren peperduur (8 euro per wattpiek). Intussen is een zonneboiler even duur gebleven terwijl zonnepanelen een factor 8 in prijs zijn gedaald (zeg 1 euro per wattpiek).

Voordelen van een zonneboiler
1. Behoorlijke besparing op gas. Voor een gezin van 4 personen, zeker als er opgroeiende kinderen zijn, kan je rekenen op vermindering van gasconsumptie met minimaal 150 kubieke meter per jaar. Zorg in dat geval voor een groot voorraadvat (150 liter).
2. Efficiency: Zonnecollectoren hebben een omzeteffciency van 80%. Zonnepanelen hooguit 20%. Met een kleine collector heb je dus een relatief hoge opbrengst. De footprint op het dak van een zonnecollector is bescheiden.
3. 100% achter de meter. Al het warme water is voor jou en jou alleen. Niemand die je dat afpikt. Zonnestroom die je teruglevert wordt als de snode plannetjes van Rutte/Wiebes doorgaan na 2021 matig, slecht of helemaal niet meer vergoed, daar heb je weinig invloed op. Reken in 2021 en daarna niet op een mooie teriuglever subsidieregeling. Dat wordt een fiasco. Hier is zelfs gezegd dat het de bedoeling is om ‘af te bouwen’. Hoe snel hangt af van de hebzucht van de minister.

Nadelen van een zonneboiler
1. Het is een behoorlijke installatie met bewegende delen: collector, circulatiepomp, meet-en regelelektronica. Dat vereist een onderhoudsabonnement. Het ding verbruikt stroom (bij mij 1 kWh per week).
2. Je kan niet terugleveren. Als je op vakantie bent in de zomer komt het water in het opslagvat op maximale temperatuur en dat is het dan. Mijn zonnepanelen daarentegen gaan de hele vakantie zonder limiet door met terugleveren. Dat is veel slimmer.

Als je mij op de man af zou vragen of ik vandaag de dag nog steeds een zonneboiler zou aanschaffen, wordt het moeilijk. Ik heb altijd mijn zonneboiler gekoesterd als een ‘Assepoester’: lief en nuttig, maar door de gemeenschap in het verdomhoekje geduwd. Nu mijn Asspoestertje oud wordt ben ik geneigd haar te vervangen door….. zonnepanelen. Dit vanwege kosten, onderhoud, terugleveren, schaalbaarheid en het gegeven dat ik straks een warmtepomp aanschaf die veel stroom nodig heeft. Bovendein zijn de kindertjes groiot geworden en de deur uit en zit ik met een groot voorraadvat. Ik kan een extra warmtepompboiler kopen voor warm tapwater, of het grote voorraadvat straks gebruiken om overdag water elektrisch met zonnestroom te verwarmen (gewoon de ouderwetse elektrische boier in retrovorm, dankzij Wiebes als die het salderen afschaft – ik houd mijn zonenstroom dan achter de meter). Zonnepanelen bieden meer flexibiliteit dat een zonneboiler. Arm Assepoestertje.

Advies
Het advies derhalve: leg zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak en geniet ervan: onderhoudsarm, lange levensduur, als er iets stuk gaat is het de omvormer – zorg dat de monteur er gemakkelijk bij kan, en verder verwarm water met de cv als gebruikelijk, of als Wiebes vervelend gaat doen, elektrisch.

Vereniging Egen Huis: Community Forum.