Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Alsof de duvel ermee speelt

De cv ketel sputtert. De timing is welgekozen, zo tegen het einde van het stookseizoen. Installateur gebeld. Monteur kwam en keek heel bedenkelijk (typisch monteur-brengt-slecht-nieuws spelletje). Het is raak: slijtage, oxidatie, lekkage, drukverlies, lekkende verbrandingsgassenafvoer. De ketel heeft het huis 16 stookseizoenen warm gehouden.

Wat nu? De ketel kan gerepareerd worden maar dat kost een behoorlijk bedrag, en volgend stookseizoen kan een ander onderdeel het begeven. Het is niet prettig als dat midden in de winter gebeurt; de kans daarop is groot want de winter is cv-ketel-tijd. Alternatief is de ketel te vervangen door een nieuwe, en er is een aantrekkelijke derde optie: een warmtepomp (de installatie kan het aan want het huis is voldoende geisoleerd; er is vloerverwarming; keteltemperatuur komt nooit boven 50 graden uit). Maar er kleven op dit moment nogal wat bezwaren tegen een warmtepomp (de huidige cv ketel staat op de vliering):

1. Hakken en breken. Er moet een buitenunit komen en waar gaan we die plaatsen? Op de dakkapel? Mag niet van de gemeente. In de voortuin? Mag niet van de gemeente. In de achtertuin dan maar? Hoe overbrug ik sowieso de afstand vanaf de buitenunit naar de vliering? De buitenunit inpandig monteren op de vliering? Ruimtegebrek; dakdoorvoer mag niet van de gemeente. Balkon achterzijde woning? De buitenunit komt in dat geval naast mijn slaapkamer komen. In dat geval moeten er extra mnaatregelen komen om trillingen en geruis te dempen; gaat de gemeente akkoord met een buitenunit op de 1e verdieping?

2. Elektriciteitsaansluitingshoofdpijn. Met de komst van de inductiekookplaat afgelopen zomer bleek dat de woning (bouwjaar 1938) een krakkemikkige eenfase 25A aansluiting heeft. De zekering is opgewaardeerd naar 35A maar daar houdt het mee op. Alles moet worden vernieuwd als we naar 2x25A willen. Dat betekent hakken en breken in de elektriciteitskast (let op: in woningen uit 1938 is de elektriciteitskast piepklein). Verder moet er een nieuwe kabel van de elekticiteitskast naar de vliering waar de warmtepomp zou moeten staan (naast de zonneboiler), en ook een kabel naar de buitenunit.

3. Geforceerde veroudering. De ontwikkelingen in het wereldje van warmtepompen gaat zo snel dat wat je vandaag koopt morgen compleet verouderd is. Verder hakt EU wetgeving stevig in op de beschikbaarheid van koudetransportmiddelen, het ´bloed´ van een warmtepomp. Over 10 jaar hebben warmtepompen hierdoor heel andere koudetransportmiddelen dan vandaag.

4. De immer onbetrouwbare overheid, zowel op gemeente- als rijksoverheidsniveau. Mijn gemeente (Leiden) kan mij niet eens vertellen wat men vandaag wil, laat staan wat men morgen wil. Overmorgen is iets verschrikkelijk vaags (¨B&W van Leiden willen in 2030 50% CO2 reductie”). Probleem is dat B&W / gemeenteraad overmorgen een hele andere signatuur kunnen hebben dan de huidige B&W / gemeenteraad. Onzekerheid viert de boventoon.

5. Zonnestroom, salderingsregeling. Om het heel duidelijk te stellen: mijn exploitatiesommetjes zijn gebaseerd op instandhouden van de salderingsregeling voor zonnestroom. Exploitatie van een warmtepomp is goed mogelijk als er zonnepanelen op het dak liggen en als er een billijke salderingsregeling is voor zonnestroom. Als niet aan beide voorwaarden wordt voldaan wordt het een stuk lastiger. Nu wil minister Wiebes de salderingsregeling afschaffen en de gemeente is mordicus tegen het plaatsen van zonnepanelen in het beschermde stadsgezicht waarin mijn woning staat.

6. Van het gas af. Indien er een warmtepomp wordt geplaatst kan de gasaansluiting vervallen. Daar staat vandaag de dag een vette boete op: Liander rekent euro 687 voor het verwijderen van een gasaansluiting (www.liander.nl).

Tja, met andere woorden: ik hoef niet zo lang te peinzen en piekeren voordat ik beslis. Uit klimaatoverwegingen is de warmtepomp favoriet. Overheids-inertie, wipkipbeleid, inhaligheid van de netbeheerder en verwachte technologiesprongen maken het aantrekkelijk om nog 1 generatie cv ketels te wachten. Met het geld dat ik uitspaar kan ik in extra HR++ glas investeren.