Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Alsof ik in een dinosaurier woon, Jan

Toevallig kreeg ik een exemplaar in handen van ‘De start van de Energietransitie in uw eigen Woning – Handboek voor het eerst isoleren an dan een warmtepomp’ geschreven door Jan Tessel. Jan is een echte ervaringsdeskundige van-de-eerste-orde. Hij is sinds 2010 in de groep Energie-Waterland actief met energietransitie en heeft met zijn clubje daar heel wat in bereikt. Onder andere is hij verschillende jaren op stap geweest met een thermoscancamera om coldspots en hotspots in woningen te documenteren. Er staan treffende voorbeelden in zijn boekje (niet het poezenplaatje – die heb ik zelf geschoten) van slecht isolerende constructies, warmtelekken, brr. De kern van zijn betoog is: laat je door niemand – marktpartijen en zeker de overheid niet – in de luren leggen maar concentreer je op isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Elke euro die je stopt in woningisolatie is een euro verdiend. Door jou en niet door iemand anders. Pas als je gasconsumptie 750 kuub per jaar is of minder heeft het weinig zin meer om nog verder te isoleren maar kan je beter je geld in een (kleine) warmtepomp stoppen en helemaal van het gas af gaan. Ik zou zegen: verplichte kost voor iedereen die meters wil maken in energietransitie en verduurzaming van de eigen woning.

dus: neem een kijkje op energie-waterland en de pagina daar over het boekje van Jan Tessel, of de pagina van Jan Tessel op 02025

Nu is het zo dat Jan geen advies heeft voor mij en lotgenoten die in oude binnensteden of beschermde stads/dorpsgezichten wonen. Wij wonen eigenlijk in dinosauriers. En u weet het droeve lot van de arme koudbloedige dino’s: tot uitsterven gedoemd en opgevolgd door zoogdieren met warme, isolerende pelsjasjes. Zie het thermoscan-poezenplaatje.