Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Anti-sluip zonnepanelen

Hoeveel sluipverbruik mijn woning heeft is te extraheren uit de datalogs die de BeeClear voor mij opslaat. Dit nuttige apparaatje is gekoppeld aan de P1 poort van mijn slimme meter en houdt precies bij hoeveel stroom de meter passeert. En dat is nogal wat. Omdat ik teruglever ben ik zeer geinteresseerd in sluipverbruik en in manieren om dat soort verbruik te minimaliseren.

BeeClear vertelt me dat het stroomverbruik rond 06:00 in de ochtend ongeveer 65 W is. Schrikt u daarvan? Ik wel. En dat doe ik om twee redenen: 1. omdat een dag 24 uur is, 2, omdat sluipverbruik 24/7 door gaat. 65 Watt betekent per dag 1.560 Watturen (1,6 kWh) en dat is dus over het hele jaar 569 kWh. Ik vind dat nogal schokkend, want dat is namelijk een kwart van mijn totale jaarverbruik. Sluipverbruik is de optelsom van allerlei op zich kleine en minimale verbruikers: modem-routers, settopboxen, NASsen en switches, ladertjes, adaptertjes, allerlei apparaten met een klokje, wekkerradio’s, computers, de BeeClear, deurbel, stereoset, IOT apparaten, elektrische tandenborstels, PIR-schakelaars, inductiekookplaat, halogeenlamptrafo’s, alarminstallatie, nachtverlichting en zo voort.

Gelukkig staat het Field Lab er nog steeds, alhoewel het overwoekerd wordt door allerlei gigantisch groeiende planten zoals een prachtige varen. Field Lab produceert overdag precies evenveel als het sluipverbruik in 24 uur bedraagt. Dat is geweldig. op deze manier wordt mijn sluipverbruik prettig gecompenseerd. Of zou het beter zijn weer eens een rondje “overbodige-apparaten-achter-een-schakelaar-zetten” te doen?