Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Atoomsprookje leeft nog steeds

Op omroepzeeland.nl las ik dat de uitbater van ’s Neerlands enige kerncentrale een visie heeft gestuurd naar de Tweede Kamer om de huidige centrale na 2033 nog eens twintig jaar door telaten pruttelen en om daarnaast twee nieuwe kernsplitsers te bouwen. Geraamde kosten: 5 tot 10 miljard. Agument: grootschalige, betrouwbare klimaatneutrale elektriciteitsproductie.

Ik schreef aan een kennis naar aanleiding van dit bericht het volgende:

Treurige zaak. Kernsplitsing is sowieso inherent buitengewoon fout vanwege de militaire oorsprong (Plutonium genereren voor nucleaire wapens) maar vooral vanwege het langdurig zwaar radioactief afval waarmee toekomstige generaties tot in de eeuwigheid (150.000 jaar, dat is 6.000 generaties) ziten opgescheept omdat wij zo hebzuchtig, kortzichtig, energieverspillend, en dus dom zijn.
Argument. Het veelgehoorde argument “er bestaat al langdurig radioactief afval, dus kan er best nog een beetje bij”, is een belachlijk on-constructief flauwekul argument van het type “er kan nog wel een autootje aanschuiven aan de file, want files zijn er nu eenmaal” en “er kan nog wel een dakloze bij want er zijn er al zoveel van die types dat die ene erbij niet opvalt”.
Kosten. Deze megalomane operatie (men noemt  schaamteloos en achteloos 8 tot 10 miljard euro) kost geschat 8-10 miljard up front kosten, dat wil zeggen je moet er zo veel geld in stoppen voordat er ook maar 1 kilowattuur is geproduceerd.
Jij en ik moeten links of rechtsom die investering ophoesten. Het te investeren geld moet uiteraard worden opgehoest door de verbruikers. Dat zijn dus jij en ik, want grootverbruikers betalen haast niets voor stroom. Verder zal er wel een ruime subsidie worden gevraagd aan EZ, want het gaat om een peperdure soort groen te wassen atoomstroom, en die subsidie betalen particulieren straks middels ODE, dus jij en ik. ODE, ooit bedoeld voor support voor echte groene energie (windenergie, zonne-energie) wordt toch al krom aangewend m biomassa (kippenstront, dode en geruimde nertsen, bomen speciaal aangerukt uit Canada en de USA) te subsidiëren. De belastingbetaler moet immers de tekorten afdekken (voorbeeld: Verenigd Koninkrijk met de Hinkley-C reactor). De lusten zijn dus voor EPZ, de lasten zijn voor jou en mij als elektriciteitsverbruiker en dubbelop vanwege het gegeven dat we belastingebetaler zijn.
Nobelprijs voor het verdienmodel. Jij en ik moeten dus die twee fraaie kerncentrales financieren plus een wrakke ouderwetse verlieslatende kerncentrale rendabel maken door 30 jaar verlenging van de bedrijfsduur. Een verdienmodel dat goed is voor een Nobelprijs Economie!
Kostenoverschrijding. Overigens, ALLE megalomane projecten met betrekking tot kernenergie hebben kostenoverschrijdingen van honderden procenten. Geen enkele kerncentrale in het Westen is on line gekomen (en moeten nog on line komen) zonder gigantische kostenoverschrijdingen. Deze centrales van EPZ gaan dus ook vet meer kosten, alle mooie sussende woorden, flitsende persmomentjes of niet. Zijn er in ons land ooit grote projecten afgerond zonder mega-kostenoverschrijdingen?
Verzekeraar gezocht.  Geen verzekeraar die zoiets wil verzekeren. Rampen worden door de Staat gedekt (als Nederland überhaupt nog bestaat na een kernramp). Alle kinderen rondom Borssele hebben reeds jodiumpillen gekregen ‘slikken in het geval dat het fout gaat’.
Beveiliging. Heb je zware permanente politiebescherming nodig en desnoods luchtafweer rondom zonneparken? Ben ik bang voor drones  die boven mijn zonnepanelen vliegen? Nee dus. Bij kerncentrales ligt dat iets anders.
Ontmanteling. Elke industriēle installatie moet ooit ontmanteld worden. Daarvoor moet geld opzij worden gezet. Hoe zit het met de ontmanteling van Dodewaard? Geld tekort! Wie draait voor de tekorten op (eenmaal raden)?
Energie uit kernsplitsing? Hartelijk bedankt. Welke verblinde geest verzint er zoiets? Ik steek mijn geld toch maar liever in zonnepanelen.
zie het bericht op Omroep Zeeland