Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Blij met BeeClear

Nu buiten heel voorzichtig het zonnetje weer ietsje langer en feller gaat schijnen is dat heel goed te merken op de BeeClear (zie plaatje). Voor niet-ingewijden:¬† BeeClear is een energiemanager die je aansluit op de P1 poort van de slimme meter. Je leest de BeeClear af op je mobiele telefoon, tablet of computer. Blauw betekent “terugleveren”, bruin is “import” ofwel kopen van het energiebedrijf. Vandaag ging het weer uitstekend met het terugleveren (BeeClear noemt dit: “leveren” en dat vind ik meer consumentvriendelijk dan ‘terugleveren’). Sinds ik de slimme meter heb (mij in de maag gesplitst door een sluwe truc van Liander) kan ik aan de hand van productiecijfers van de omvormers van mijn zonnepanelen uitrekenen hoeveel van mijn opgewekte zonnestroom via de slimme meter terug het openbare net in gaat. Dat is een ongelooflijke 70% op jaarbasis. Daar gaan we over een paar jaar rekening mee houden bij het aanschaffen van accu’s om zoveel mogelijk kilowatturen achter de meter te houden. Dat wordt me nog een sport!