Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Minder Broodje @@p dan ik dacht: slecht beveiligde omvormers

Als reactie op m’n blogpost van gisteren schreef Bram PV vanochtend:

“Dat de beveiliging van veel omvormers zwaar tekort schiet, dat is wel zeker. Via Bluetooth met pincode 0000 kan je bv. met de instellingen spelen. Je moet dan wel in de buurt zijn. Ik zie hier de inverter van een van mijn buren en kan daar leuk inkijken.

Gezien deze ervaringen, kun je alleen maar vrezen wat er niet deugt bij omvormers die direct (al dan niet via wifi) aan internet hangen. Dit soort zaken hebben geen prioriteit bij de fabrikanten, pakweg 10 jaar geleden was er ook veel minder aandacht voor cybersecurity. Dat is nu wel anders en het is wachten op de eerste hack.
Omdat PV in NL nog praktisch niets bijdraagt (ik zou het graag anders zien), zijn de gevolgen minimaal, ook al gezien de vele merken en types.
Voor de getroffen eigenaar is het natuurlijk anders.”

Dat moet toch even vastgelegd worden op een hoger niveau dan ‘Disqus-reactieniveau’. Bluetoothcommunicatie is korte-afstandcommunicatie. Als dat zó slecht is beveilkigd kan ik mij voorstellen dat een paar slimme crimineeltjes in een onopvallend autootje door de wijk tuffen, kijken op hun laptopje of er niet ergens een onbeschermde Bluetooth-communicerende omvormer is, even inbreken, omvormer op slot zetten, briefje in de bus gooien dat de eigenaar tegen betaling weer een actieve omvormer krijgt, en dan verder in de wijk pp zoek naar een volgend slachtoffer. Dit is niet zo spectaculair als het plat leggen van de complete Europese stroomvoorziening, maar gewoon mafiose praktijken.