Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Broodje @@p: lek in beveiliging zonnepanelen

Het was weer smullen vanochtend. Komkommertijd! Op de website van de Telegraaf stond onder het kopje ‘Lek zonnepanelen kan tot stroomuitval leiden‘ een melding dat iemand had ontdekt dat SMA omvormers (‘Sunny Boy’) gevaar liepen te worden gehackt omdat het standaardwachtwoord ‘0000’ zelden wordt aangepast. Kwaadwilligen zouden deze omvormers eenvoudig kunnen uitschakelen.

Dat hiermee de complete stroomvoorziening in Europa gevaar loopt lijkt mij een geval van het met 80 atmosfeer opblazen van een kinderparty-ballonnetje. Het was natuurlijk al gniffelen om het kopje van het Telegraafberich. Alsof alle zonnepanelen zouden lekken. Of u er maar een teiltje onder wilt zetten.

Dan het veiligheidsrisico. Zonnepanelen kunnen niet gehackt worden. De enige elektronica die erin zit zijn een paar diodes. Ik moet de eerste techneut nog tegenkomen die een diode kan hacken. Omvormers kan men wel hacken, namelijk die omvormers die een net-interface hebben. Om überhaupt gehackt te kunnen worden moet een snoodaard bij de omvormer kunnen komen. Dat kan alleen als de omvormer aan het internet hangt, en dan zit er nog altijd een router met een firewall tussen. Verder gaat het alleen om SMA omvormers. SMA is een van de fabrikanten van omvormers, een hele grote weliswaar, maar niet de leverancier van álle omvormers. En de web-interfaces van alle fabrikanten verschillen behoorlijk. Daar heb je heel wat kennis en hack-werk voor nodig.

De kans dat mijn omvormers gehackt wordt om het Europese stroomnetwerk mee plat te leggen lijkt mij nul komma nul. Waar ik me wel druk over maak is dat boosardige lieden een omvormer in gijzeling kunnen nemen om daarna  tegen betaling de aangebrachte blokkade weg te halen. Bescherming hiertegen is niet zo moeilijk: wachtwoord aanpassen of de omvormer van het thuisnetwerk isoleren.

In Duitsland staan omvormers overigens vóór de meter, i.t.t bij ons (hier: achter de meter) Bij de oosterburen is het gevaar van massaal hacken dus een heel stuk groter dan bij ons.

bericht in de Telegraaf, ‘Lek zonnepanelen kan tot stroomuitval leiden