Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Camouflagepanelen met toekomst: DSD-PV

Een groot aantal mensen vindt zonnepanelen gewoon verschrikkelijk lelijk. En gelijk hebben ze: grote opzichtige blauwe plakken met een afschuwelijke aluminium rand, en dat op de mooie rode Holandse dakpannen, of erger, als muurbekleding of afdakje. Dat kán toch niet ! Gemeenten wringen zich in allerlei bochten om zonnepanelen uit het zicht te houden. Lees de welstandsgids van mijn gemeente er maar eens op na. Tamelijk hopeloos.

Zou je zonnepanelen niet kunnen camoufleren zodat ze absoluut niet opvallen maar intussen toch in alle bescheidenheid hun nuttige werk kunnen doen? Zoiets moet in het achterhoofd hebben gezeten van een consortium van specialisten van Energie Centrum Nederland (ECN), UNStudio, Design Innovation group, Aldowa, de Hogeschool van Amsterdam en TS Visuals. Resultaat van hun werk: DSD-PV ofwel Dutch Solar Design PV. Het principe is heel eenvoudig. men neme een back-contact zonnepaneel zodat de elektrische aansluitingen aan de achterkant zitten, en men voorziet de voorzijde van dat paneel van een vernuftig en blijvend printje. Zoiets als houtnerf printen op IKEA meubeltjes van plastic Het resultaat van ontwerp en uitvoering werd getoond op de European PV Solar Energy Conference and Exhibition, afgelopen september in de RAI, Amsterdam. Resultaat: verbluffend. Het is zelfs mogelijk een baksteenpatroon op de panelen te printen. In feite zou je de Mona Lisa, Nachtwacht of Marilyn Monroe op de panelen kunnen printen.

Let op: deze benadering gaat het in ons conservatieve landje helemaal maken. Ik stel me voor een net bakstenen huisje met groene raamkozijnen, rode luikjes, rode dakpannen en een mooie gemetselde schoorsteen. Alles helemaal van DSD-PV gemaakt. Een 10 kWp zonnestroominstallatie patsboem als rustiek optrekje. Supergaaf.

Architecten kunnen alle kanten op met dit materiaal. Ongelooflijk En dat gaan ze zeker doen, reken maar.

website: dsd-pv.nl 

proimotiefilmpje op YouTube