Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Case study: 24 uur watertemperatuur loggen

Met behulp van het systematisch loggen van de watertemperatuur in een van de aanvoerleidingen van de centrale verwarming krijg ik een heel aardig inzicht van wat er precies gebeurt en welke maatregelen ik kan overwegen om het aardgasverbruik verder terug te dringen. Immers, op termijn moet er een warmtepomp komen en gaat het aardgas radicaal de deur uit. De verwarming van de woning loopt voor een groot deel via lage-temperatuur vloerverwarming. Het is dan prettig te weten wat de warmtevraag is, en welke temperaturen en vermogens ermee zijn gemoeid. Elektronica en het Internet schieten te hulp (een nuttige hobby is nooit weg!). Meten geblazen!

De grafiek bij deze blogpost is van een 24-uurs registratie op 3 november j.l. van de watertemperatuur in een aanvoerleiding gemeten met een sensor waarvan de meetwaarden elke minuut naar een server op het internet worden gestuurd. 3 november kende redelijk weer met een beetje zon. Buitentemperatuur was maximaal 14 graden. 30 graden watertemperatuur is de trigger voor de circulatiepomp van de vloerverwarming. Om 06:00 schakelt de kamerthermostaat keurig uit de nachtverwarming naar 19 graden, tot 09:00 waarna de kamertemperatuur lager wordt gezet. Om 16:00 gaat de kamerthermostaat opnieuw omhoog om rond het avondeten een behaaglijke kamertemperatuur teĀ  hebben. Dat blijft zo tot 22:00 uur wanneer de nachtverlaging ingaat. De vloer is erg (massa)traag met opwarmen, vandaar dit regime.

Nu was 3 november geen dramatisch koude of gure dag. Die krijgen we nog komende winter en wellicht in overvloed. De logging van de cv-watertemperatuur gaat dus gewoon door, gelukkig volledig geautomatiseerd, en ik wil ook de tijd gaan loggen dat de circulatiepomp van de vloerverwarming aan is, en tegelijk de buitentemperatuur en de temperaturen in de lussen van de vloerverwarming zelf. Dat is nogal wat en dat zal in stapjes worden gerealiseerd.

  • AEO

    ik heb stadsverwarming in combinatie met vloerverwarming. vroeger stond de circulatiepomp op de laagste stand en draaide dan 24 uur. Zes jaar geleden heb ik extra vloerisolatie laten plaatsen (TonZon), waardoor dit in combinatie met de al aanwezige vloerisolatie een zeer goede isolatiewaarde heeft die de nieuwste normen zelfs overtreft. Sindsdien heb ik een tijdklok in gebruik, die de pomp elk uur een kwartier laat draaien. In september heb ik de kozijnen met dubbel glas laten vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas. nu draait de pomp nog minder, na een kwartier draaien een uur stilstand, dan weer een kwartier, enz. enz..

    • Floris

      Briljant !