Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

COBRA operationeel

Sinds kort is COBRA operationeel. COBRA is een tweeaderige onderzeese gelijkspanningskabel met een capaciteit van 700MW die Denemarken verbindt met Nederland. Hij komt bij Eemshaven boven water en is daar via een converterstation vebonden met het landelijke hoospanningsnet. Er is twee jaar gebouwd aan de installatie en nu is dus de eerste stroom door de kabel gegaan. De kabel is speciaal geconstrueerd om in een latere levensfase stroom van offshore windparken aan land te brengen.

Op de actiekaart van de Deense netbeheerder, Energinet (https://en.energinet.dk/ ; scroll naar beneden) kunt u zien of er stroom wordt uitgewisseld tussen ons land en Denemarken. Op het moment van publicatie van dit bericht werd 700 MW windstroom vanuit Denemarken richting Nederland getransporteerd. Als het niet zo was dat mijn zonnestroomsysteem op hetzelfde moment aan het terugleveren was aan het net had dit bericht best met een klein beetje COBRA-stroom tot stand zijn gekomen.

Andere onderzeese stroomkabels naar/van ons land: NorNed tussen Eemshaven en Feda (Noorwegen) (580 km) (700 MW); BritNed tussen Maasvlakte en Grain (Engeland) (260 km) (1.000 WW).