Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Condens

Ook een mooie boel! Je doet ’s ochtends de gordijnen open en je ziet h-e-l e-m-a-a-l niets! Alle ramen beslagen. Aan de buitenkant nota bene! Heel lang geleden toen ik nog een dreumes was en de wereld nog normaal, besloegen de ramen altijd aan de binnenkant. Dat was leuk: poppetjes tekenen met je vinger. Maar de buitenkant? In wat voor wereld leven we?

Indien het vochtgehalte van de buitenlucht hoog genoeg is en het tegelijk buiten sterk afkoelt (zoals vanochtend het geval was; vannacht was een regenfrontje gepasseerd, nu was het helder geworden) kan het buitenste blad van een HR++ of triple glas raam zo afgekoeld raken dat de temperatuur van de lucht ertegenaan het dauwpunt bereikt. Gevolg: condens op het glas. Precies hetzelfde natuurkundige mechanisme waardoor autoruiten in de winter bevriezen en moeten worden schoongekrabt. Maar een auto is van binnen koud terwijl mijn woning lekker warm is. Binnen is het 20 graden en lekker droog (relatieve luchtvochtigheid 60%) en de ramen beslaan. Aan de buitenkant. Een merkwaardig fenomeen.

Op de website van de Vereniging Eigen Huis meldde iemand dat zijn dubbele ramen aan de binnenkant beslaan. Die persoon treft het ongelukkig: de luchtvochtigheid in de woning is door de een of andere oorzaak te hoog en het dauwpunt is bij de ramen door de een of andere oorzaak snel bereikt. Dat betekent een slechte binnenatmosfeer met kans op schimmel en houtrot. Heeft u een oplossing?