Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Dak vol tulpenbollen

Ik werd weer eens lastig gevallen door LinkedIn en ging daar toch maar even kijken. Heel toevallig stootte ik op een berichtje van Chris Zijdeveld. Chris is voorzitter geweest van ODE, de Organisatie voor Duurzame Energie van het aller-allereerste uur. Chris timmerde indertijd keihard aan de weg. en ook nu gaat hij flink door het lint. Zijn bericht luidt als volgt:

—————————————————————————————–

Zonnepanelen als de nieuwe tulpebollen
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dat is prachtig. Ze hebben één “klein” nadeel. Ze leveren de meeste energie in de zomer, als we daar minder behoefte aan hebben en de minste in de winter bij de grootste behoefte. Ze kunnen dus niet echt duurzaam in de behoefte van een gezin voorzien. Desondanks hoor ik steeds weer snorkende verhalen over voor hoeveel gezinnen weer een nieuwe installatie de energie kan leveren. Wanneer stopt deze misleidende informatiestroom?
En wanneer stoppen we met het volplempen van schaars land- en nu ook wateroppervlak met deze panelen als er nog gigantische dakvlakken onbenut zijn?
De dwaallichten die dit soort dingen voorstellen kunnen onmogelijk op duurzame elektriciteit branden.
De hype rond zonnepanelen begint trekjes te krijgen van de tulpebolgekte toen iedereen dacht daarmee schatrijk te kunnen worden. Ook zonnepanelen dreigen een speelbal te worden in handen van korte termijn speculanten die gefaciliteerd worden door goedwillende maar onwetende politici.

—————————————————————————————–

Chris stipt drie punten aan: 1. Misleidende informatie 2. Volplempen van land en water met zonnepanelen door speculanten, 3. Politici zijn dom.

Op punt 3 geef ik hem groot gelijk. Op punt 1 niet, en op punt 2 kan ik meedelen dat indien in de wijk waarin ik woon alle eigenaren zonnepanelen op hun huis zouden leggen er per jaar 1 kiloton aan CO2 uitstoot wordt bespaard. Door Chris’ zijn tulpenbollen nog wel.

Ik heb dus volgens Chris al bijna 20 jaar tulpenbollen op mijn dak. Een groen dak! Inderdaad, de fotonen klotsen langs de plinten.