Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Mijn ‘field lab’ (1)

Dit is mijn nieuwe ‘Field Lab’, ofwel een plekje bij de schuur waar ik paneeltjes kan testen. Het gaat hier om een viertal stok- maar dan ook stokoude Shell S115-C1 panelen (115 Wp) die ik van iemand cadeau kreeg. Twee van de panelen hebben plekjes met delaminatie. Ze hadden jaren bij iemand staan verstoffen in een garage voordat ik ze afgelopen december mocht ophalen. En, eerlijk gezegd, bij mij stonden ze eigenlijk ook te verstoffen. Maar ja, nu het voorjaar aanbreekt, gaat het kriebelen. Waarom testen? Het zijn 54-cels panelen waardoor de open-klemspanning te laag is om een OK4E micro-omvormertje mee te triggeren. Hoe dan wel te testen? Mijn multimeter registreerde een spanning van 27V tussen de klemmen. Dat is hoopgevend. Ik denk eraan om deze panelen eens in serie te zetten om te kijken of er dan een stabiel stroompje gaat lopen. En dan wordt het zoeken naar een geschikte omvormer. Wellicht ligt er bij iemand een omvormer in de garage te verstoffen . . . . .