Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

cv watertemperaturen loggen

Meten is weten, en dat geldt ook voor het afregelen van cv kamerthermostaten. Ik herinner me nog heel goed hoe ik als biologiestudent tijdens een cursus hele nachten in duinpannen heb gelegen waarbij ik elke 10 minuten in het licht van de maan de temperatuur moest aflezen van een kwikthermometer en de meetwaarde moest invullen op een formulier. Dát waren nog eens tijden! Met een Aduino microcontroller en een geschikte sensor is het allemaal veel eenvoudiger en vooral nauwkeuriger, want hoe betrouwbaar is een slaperige student ’s nachts? Wat men nodig heeft is tijdregistratie en registratie van de waarde die de sensor meet. Dat kan tegenwoordig allemaal automatisch.

Het plaatje is een 24-uursregistratie van de watertemperatuur in een cv aanvoerleiding in mijn woning. Om 06:00 schakelt de thermostaat uit de nachtverlaging en begint het aanvoerwater op te warmen. We hebben een heel lage ketelwatertemperatuur ingesteld i.v.m. de vloerverwarming op de begane grond (ideaal voor toepassing samen met een warmtepomp, maar dit terzijde). Als ik een uurtje later uit bed stap is de badkamer al behaaglijk. Rond het middaguur kwam op deze zonrijke dag  zo veel warmte als instraling het huis binnen dat de thermostaat besloot om de cv ketel af te schakelen. Het zonnefeest was rond 15:00 weer afgelopen en ziet u de temperatuur weer oplopen. Om 21:00 schakelt de thermostaat weer af; dit is waarschijnlijk de nachtverlaging die een beetje vroeg staat in verband met de warmtemassa  van de betonvloer op de begane grond waarin de verwarminsglussen zitten.

Grafiekjes zoals deze komen heel goed van pas om de kamerthermostaat perfect in te regelen zodat een maximum aan comfort wordt behaald met een zo laag mogelijk gasvebruik. Plan is om in de zeer nabije toekomst de luchttemperatuur in een aantal vertrekken van de woning mee te nemen in de logging, plus de buitentemperatuur. Zo krijg ik een goed overzicht van het gedrag van de cv installatie, de kamerthermostaat en de vloerverwarming.

Voor de liefhebbers: temperatuurmeting met een DS18B20 sensor; microprocessor ESP8266 WiFi; datalogging via ThingSpeak.

zie ook de blogpost ‘Internet of Things