Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Dalverbruik elektriciteit overdag komt eraan

Op school leert men dat de vraag naar elektriciteit overdag hoog is en ’s nachts laag. Deze wet van Meden en Perzen wordt als een soort dogma met de paplepel ingegoten. Logisch toch, als iedereen overdag werkt en daarvoor energie nodig heeft terwijl de economie ’s nachts op één oor ligt. De dag-nacht tariefstructuur van elektriciteitsleveranciers is hierop gebaseerd.

De vraag is alleen, hoe lang zal dat allemaal zo blijven? De rijken van de Meden en de Perzen zijn immers ook verdwenen. De grote boosdoeners zijn de zon, het zonnepaneel en de particuliere huishoudens. Overdag schijnt de zon, en hoe meer zonnepanelen er op daken van woningen worden gelegd, hoe meer die woningen overdag gaan bijdragen aan de elektriciteitsproductie. Ergo: de vraag op nationaal niveau gaat bij voldoende penetratie van zonnepanelen overdag dalen. Onze eigen minister Wiebes heeft het al lang door. Hij ziet zijn lucratieve belastinginkomsten uit stroom geleverd aan particuliere huishoudens nu al dalen en hij wil daarom van het salderen af. Teken aan de wand!

Nu is de penetratie van zonnepanelen (het percentage huishoudens dat zonnepanelen heeft) in ons land maar zo-zo. ik schat hooguit 5%. Er zijn echter landen waar de penetratie stukken hoger ligt. Een goed voorbeeld is Australië. In sommige staten (South Australia, Queensland) begint de penetratie al in de richting van 40% te kruipen. En al die woningen leveren overdag stroom aan het net. Zulk een volume wordt gevoeld door elektriciteitsmaatschappijen. De Australian Energy Market Operator (AEMO, te vergelijken met TenneT in ons land) heeft onlangs een rapport gepubliceerd met daarin schattingen naar piek- en dalvraag in de toekomst. Tot eigen verbazing voorspelt men dat in de mid-2020’s overdag de vraag naar elektriciteit lager en lager zal worden en ’s avonds en ’s nachts hoog zal zijn. Een omgekeerde wereld dus vergeleken met Nederland anno 2018. Oorzaak: zon, zonnepanelen, huishoudens. En het kan verdomd zonnig zijn down under.

Omdat in ons land zonnepanelen sterk in opmars zijn zullen ook wij met dit soort taferelen te maken krijgen: daltarief overdag en piektarief ’s nachts (zeker als elektrische auto’s doorbreken bij particulieren; auto’s die ’s nachts opgeladen worden). Op school wordt misschien vanaf 2030 onderwezen dat overdag de vraag naar elektriciteit lager is dan ’s nachts.

bron:  Australian Energy Market Operator (EAMO,