Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

de BeeClear

Na heel lang wikken en wegen heb ik een BeeClear aangeschaft. Ik was namelijk al jaren op zoek naar een deugdelijke oplossing binnen mijn thuisnetwerk om de slimme meter uit te lezen. Totnogtoe moest ik standen aflezen op de stugge display van de meter en dan opschrijven. Hoewel deze methode echt onverwoestbaar is en al weet-ik-hoe-lang zonder mankeren werkt, is het bewerkelijk en niet echt meer van deze tijd. Een logger voor de afgenomen en teruggeleverde stroom moest aan de volgende eisen voldoen:

  • klein en handzaam, leest P1 poort uit
  • geen gepruts, geplak of geschroef met sensoren
  • privé-1: er gaan geen gegevens het internet op
  • dus geen server/website op het internet waar mijn gegevens naartoe gaan. Alle data blijft achter de voordeur.
  • privé-2: er kan lokaal gedownload en op eigen opslagmedia opgeslagen worden
  • De logger moet via een ip adres benaderbaar zijn
  • grafisch: moet grafieken kunnen tekenen, afleveren
  • heel laag stroomverbruik
  • geen appje want de ondersteuning daarvan gaat net zo lang mee als de firma bestaat/er zin in heeft en dat is meestal te kort
  • geen abonnementen of “onderhoudskosten”
  • geen gesodemieter: bang for the buck !

Bij elkaar werd via Olav Buunen’s vergelijkingssite en wat zoeken op internet de keuze vernauwd tot enkele kandidaten. Hiervan leek mij de BeeClear de geschiktste. De doorslag gaf dat er een sd-kaartje in wordt gepriegeld die een jaar aan metergegevens vasthoudt, helemaal onafhankelijk van de energieleverancier, de netbeheerder, nieuwsgierige overheden, andere instanties en boeven op het internet en wie dan ook behalve ikzelf. Dus: besteld. Een dag later werd een keurig doosje door de bus geduwd. De inhoud van dat doosje ziet u op het plaatje: een roomkleurig plastic geval met BeeClear erop geprint en uitgerust met allerlei poorten, een paar kabeltjes, een stroomadapter en een velletje papier met uitleg. Draaien maar!   De complete handleiding voor het aanmelden aan het eigen wifi netwerk staat op  https://beeclear.nl. Die handleding heb je echt nodig, maar ze was zo goed dat het aanmelden van de BeeClear aan het eigen wifi netwerk met 10 minuten was geklaard.

Op mijn thuisnetwerk zie ik de BeeClear op http://beeclear.local en dan log je in op het servertje en bingo! Actuele verbruikscijfers! Live!

Het rare is alleen dat de interface ‘Elektriciteit’ actuele standen weergeeft: tijd, tarief, huidige verbruik, huidige levering, verbruik hoogtarief, verbruik laagtarief, levering hoogtarief en levering laagtarief. Wat niet weergegeven wordt is teruggeleverd hoogtarief en teruggeleverd laagtarief, Waarom niet? De display van mijn slimme meter doet dat namelijk wél. Ik heb meteen een mailtje met de vraag om uitleg neergelegd bij info@beeclear.nl. Heb je een slimme  meter en heb je een P1 poort logger, dan dan wil je beide apparaten ook helemaal uitnutten!

Dus: de BeeClear is zeker niet volmaakt en we moeten nog zien hoe stabiel e.e.a. is. Wel komen we een heel eind met het voldoen aan de bovenstaande eisen. Complimenten aan de BeeClearmensen voor de installatiehandleiding. Wordt vervolgd!

meer op de website van BeeClear