Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

De elektrische cv – ketel – toch geen gek idee?

Twee jaar geleden, om precies te zijn in een blogpost op 26 december 2018, besteedde ik aandacht aan de inductie-cv ketel. Imand was op het idee gekomen om de gasgestookte cv ketel te vervangen door een elektrisch apparaat om cv-water te verwarmen, met een geheimzinnige techniek genaamd ‘inductie’ in een ‘inductie-reactor’. Ik vermoed een slimme, hoogrendement elektrische warmtewisselaar . Ik concludeerde dat het een wel erg dure grap zou worden: de energie in pak-em-beet 2.000 kubieke meter gas staat ruwweg gelijk aan 20.000 kilowattuur, en dan heb je je aansluiting nog. De exploitatiekosten, dat wil zeggen de ‘warmtekosten’, zijn stukken hoger dan die bij een warmtepomp.

Maar stel nu dat je 2000 kilowattuur per jaar overschot aan zonnestroom hebt, en Wiebes gaat straks de helft ervan afpakken. En stel dat je woning optimaal is geisoleerd zodat je maar 800 kubieke meter aan gas per jaar nodig zou hebben om de woning te verwarmen en om warm tapwater te bereiden?  Dan zou je met netto 8.000 kilowattuur per jaar uitkomen. Gas weg en alles elektrisch, wat zou dan het verschil zijn tussen een elektrische cv ketel en een elektrische warmtepomp?

Reken-appje erbij en maar eens wat rekenen:

De elektrische ketel: COP = 1, Ketel kan in de plaats komen van de oude gas-cv ketel. Geen bewegende delen, onderhoud minimaal. Initiele kosten verzwaring van de meterkast (3×25 ampere) (ook vanwege overgaan van gas-koken op inductiekoken). Geen gehak en gebreek. Geen vervanging radiatoren.

De warmtepomp: COP = 4. Warmtepomp neemt plaats in. Bewegende delen, dus behoorlijk onderhoud.  Initiele kosten verzwaring van de meterkast (3×25 ampere) (ook vanwege overgaan van gas-koken op inductiekoken). Wel gehak en gebreek. lage-temperatuurradiatoren nodig, dus extra installatie kosten.

met andere woorden;

bij een warmtepomp is onderhoud belangrijk en zijn ‘warmtekosten’ laag, Verbruik per jaar 2000 kWh. Eigen zonnepanelen wekken 2.000 kWh op waarvan 50% export (met name zomer). Netto verbruik per jaar 1.000 kWh. Plus ‘normale’ elektra verbruik van 2.500 kWh maakt 3.500 kWh.

bij een elektrische cv: onderhoud minimaal, ‘warmtekosten’ hoog. Verbruik per jaar 8.000 kWh. Eigen zonnepanelen wekken 2.000 kWh op waarvan 50% export (met name zomer). Netto verbruik per jaar 7.000 kWh. Plus ‘normale’ elektra verbruik van 2.500 kWh maakt 9.500 kWh.

verschil is en blijft 6.000 kWh, tegen 20 cent per kilowattuur.

De verschillen zijn welhaast klassiek te noemen:

  • elektrische cv-ketel: lage installatiekosten, hoge exploitatiekosten, lage onderhoudskosten.
  • warmtepomp: hoge installatiekosten, lage exploitatiekosten, relatief hoge onderhoudskosten.

Conclusie: de elektrische ketel maakt een punt, kan een marktaandeel behalen, zeker als de prijsstelling interessant is. Warmtepompen zijn bepaald geen Walhalla-apparaten.

Alle berekeningen staan en vallen overigens met het verbruik aan warmte. Probeer dat zo veel mogelijk omlaag te krijgen want dat loont dubbel: minder vermogen nodig in de cv-installatie en lage warmtekosten. . Dus: isoleer, isoleer en isoleer. En kijk dan wat interessant is. Wellicht is dat een doodgewoon elektrisch ventilatiekacheltje.

Elektrische cv (CVI): zie  TL-GREEN