Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

De goede oude badgeiser (2)

Het ietwat nostalgische verhaal eergisteren over de tegenwoordig totaal obsolete (en trouwens sinds 2017 in EG verband niet meer toegestane) badgeiser met open atmosferische brander kreeg ik een bericht van Johan de Rijk. Johan heeft een evolutiepad gevogd dat we vandaag de dag bestempelen als ‘richting van het gas los’. Johan is een heel stuk verder op dat pad dan ik. Het iets aangepaste bericht van Johan plaats ik (met goedkeuring van de auteur):

Floris, Naar aanleiding van het bericht,”De goede oude badgeiser”, op uw website, ben ik eens in mijn archief gedoken! Vanaf april 1980 (!) heb ik een zonneboiler, deze had een vlakke plaat collector (Kawasaki). In 2004 is deze vervangen door een heat-pipe collector (Thermomax); het water werd als het nog niet op temperatuur was bijverwarmd door een gasboiler. Uit waarnemingen bleek dat ik 2 m³ aardgas nodig had voor de waakvlam (100 m³/jaar) en ca. 200 m³ voor het verwarmen! Door overproduktie van de PV panelen heb ik eind 2014 besloten de gasboiler te vervangen door een elektrische boiler. Tegelijk heb ik een kWh-meter geplaatst om het verbruik van de boiler in beeld te krijgen.

De besparing is immens! Verbruik is nu nog een 1000kWh/jaar. Verrekend naar aardgas: 1.000 / 9,769= 102 m³! Aardgasverbruik voor verwarming verbruikswater 0 m³, aardgasverbruik koken (inductie) 0 m³ en aardgasverbruik voor verwarming < 60 m³ als bijverwarming met HR single ketel. Hoofdverwarming d.m.v. Infraroodpanelen. Desondanks heb ik jaarlijks een kleine 1.000 kWh over, daardoor heb ik een negatief verbruik voor verwarming!

Groet, Johan de Rijk