Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Doekle Terpstra constructief

Niet wàt er werd gebracht, maar hóe het werd gebracht, dat is waarover ik teleurgesteld was na de uitzending van AvroTros Radar, eergisteren. De presentatie van het item over problemen met warmtepompen was niet erg constructief. Luid en duidelijk werd de nadruk gelegd op het feit dat 20% van de eigenaren van een warmtepomp zou klagen dat het niet goed werkt. Daarop werd door het programma keihard ingezet. Tsjonge, wat een immense consumentensores. Stel je voor: je hebt een ruime villa waarvan je het dak helemaal volkwakt met zonnepanelen. Je laat in je naieviteit een grote warmtepomp aanrukken met een smak vermogen en je merkt dan dat je hoge-temperatuurverwarming met convectorputten het niet aan kan op koude dagen.

Dank je de koekoek. Het gaat om de constructie. Een convectorput is een constructie typisch uitgevonden om goedkoop via hoge cv temperatuur warmte de kamers in te sturen. Een warmtepomp werkt met lage cv temperatuur. Een kwestie van constructie. Een woning dient te passen bij een warmtepomp. Dat betekent aanpassen. Dat probeerde Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie van installateurs, als boodschap te brengen. Veel kans kreeg hij niet. Wat werd overgebracht op de kijkers: warmtepompen zijn lomp, duur, ineffectief, lawaaiig en duur in het verbruik. Neemt u maar een hybride keteltje erbij, consumentjes.

In alle discussies mis ik dat de nadruk zou moeten liggen op woningisolatie: isoleer, isoleer, isoleer, zorg voor goede ventilatie en pas je woning aan voor lagetemperatuurverwarming. Doe zoals Duurzaam Roermond. Ga dan pas denken over een warmtepomp. En die zonnepanelen, ach dat is heel leuk voor veel opbrengst in de zomer en voor een beetje in de winter als je warmtepomp op z’n hardst draait. Daarom is het noodzakelijk dat de salderingsregeling intact blijft: in de zomer stroom sparen door terugleveren en in der winter met je opgespaarde kilowattuurtjes je warmtepomp laten draaien. De heren politici in Den Haag, met de onnavolgbare Eric Wiebes voorop, wil die systematiek de nek om gedraaid hebben voordat iedereen op een warmtepomp overstapt.

En intussen doet Doekle zijn best om voldoende installateurs op te leiden voor de grote omslag die gaat komen. Succes, Doekle!.

Op de website van AvrotTros Radar staat een verhaal dat een stuk genuanceerder is dan de uitzending van 25 februari jongstleden.

En ga eens kijken op de website Paris Proof Plan van Lars Boelen