Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Doorgaan met isoleren!

In het julinummer van Eigen Huis Magazine lees ik dat het isoleren van je woning in de zomer 5 voordelen heeft. Nou daar ben ik wel benieuwd naar. Het blad somt op: korte wachttijden, minder kans op problemen, huis blijft koel in de zomer, makkelijker ventileren, en direct energie besparen in het najaar. Dat laatste daar ben ik het mee eens, de rest is flauwekul. Als je een bedrijf belt is men met vakantie, problemen zijn seizoen onafhankelijk, mijn goed geisloeerde huis kan in de zomer geaccumuleerde warmte niet snel genoeg kwijt, ventileren doe je door ramen en deuren open te zetten. Energie besparen, daar gaat het om, en hiervoor krijgt het blad een dikke pluim.

In de krant las ik dat mijn gemeente alvast 10 miljoen euro garandeert aan commerciēle partijen voor warmteafname van de warmterotonde per 2026. Men zet dus keihard in op stadswarmte en men gelooft in die rotonde. Intussen wordt nauwelijks iets gedaan aan het voorbereiden van de bewoners van wat ze boven het hoofd hangt, met name als men woont in oude en vooroorlogse wijken. Die mensen lopen stevig de kans straks een volledig uitgewerkt en kant- en klaar warmtenet contract voor de neus te krijgen “wilt u hier eventjes tekenen, meneertje, snel graag want het aanbod is beperkt geldig!”. Nu is er weinig tegen een warmtenet als de warmte duurzaam is en de warmteleverancier nonprofit, democratisch en sociaal. Maar de praktijk van de huidige warmtenetten is bijna het tegenovergestelde: fossiel opgewekte warmte (dat wordt dus straks restwarmte van raffinaderijen in het Rotterdamse), en de warmteleverancier is een commerciële partij die de gemeente aan een monopolie contract gebodnden houdt. Dat wordt dokken, burgertjes, voor je warmte. 10 miljoen bij voorbaat.

Zorg er dus maar voor dat je warmtebehoefte in de winter minimaal is. Wie het laatst lacht, lacht het duurzaamst. Eigen Huis Magazine stelt het punt isolatie terecht aan de orde.

bericht in Leidsch Dagblad: Leiden stelt zich voor 10 miljoen garant voor warmterotonde