Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Duur transport (1)

Op dit moment zijn de transportkosten van een zeecontainer vanaf Sjanghai (China) naar Rotterdam (Europa) gestegen naar een record van 13.000 USD, ofwel iets in de geest van 12.000 euro. De vraag is: hoeveel invoed dit record heeft op de consumentenprijs van een Chinees zonnepaneel.

We gaan eens even rekenen. Wat is precies een zeecontainer? Op china.docshipper.com lees ik dat er drie maten zeecontainers bestaan: de 20-voet container waarin 10 pallets passen, de 40-voet container met een voetafdruk van 20 pallets, en 40-feet HQ containers waarin 24 pallets passen. We nemen aan dat de verschepingsprijs slaat op de 40-voet container (67 kubieke meter). We hebben het dus over 24 pallets. Vraag wordt: hoeveel zonnepanelen passen op 1 pallet en hoe hoog mag ik stapelen voordat het gaat kraken?

Omdat ik op dit gebied een leek ben ga ik uit van de 67 kubieke meter. Aanname is dat de volle 67 kubieke meter kan worden benut. Op dat moment wordt de vraag hoeveel 1 zonnepaneel inclusief verpakking aan ruimte inneemt.

(wordt vervolgd)