Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Een jaar inductiekoken. Hoera!

Alweer een jaar geleden stapte ons huishouden over van koken op aardgas naar koken op inductie. Met enige schroom en bewondering werd de fonkelnieuwe inductiekookplaat op 22 augustus 2018 in gebruik genomen. Hoe evalueren we deze overstap, na een jaar ervaring met inductiekoken?

Geen troep en viezigheid meer. Het is verbazingwekkend hoeveel vuil en viezigheid er eigenlijk met koken op gas mee kwam. Met name de hete verbrandingsgassen namen etensluchtjes en van alles en nog wat mee en zorgden voor een behoorlijke luchtcirculatie. Er ontsnapte meer aan de afzuigkap dan we achteraf voor mogelijk hielden. Dat is allemaal weg. Met inductiekoken zijn er geen verbrandingsgassen, de hitte die wordt ontwikkeld is daar waar het nodig is: de pannen en het voedsel, en nergens anders. Als het eten pruttelt gaat de afzuigkap op de laagste stand en dat is het dan.

Keuken blijft schoon. Er hoefde afgelopen jaar in de keuken stukken minder gepoetst en schoongemaakt te worden dan in het aardgas-kooktijdperk. Geen vettige stoflaagjes bovenop de keukenkastjes, geen aanslag, niks. De kookplaat zelf maak je na het eten eenvoudig schoon door er met een vochtig lapje overheen te gaan. Met een aardgaskookplaat ben je wel even bezig. Dus: geen stof en geen fijnstof. Goed voor de longen.

Warmte. Afgelopen juli met z’n hittegolf was het koken niet anders dan op normale dagen. Wat wel zo is, is dat de keuken afgelopen winter koel was en dat de cv-radiator een standje hoger werd gezet. Men kan stellen dat koken op aardgas in de winter helpt het huis te verwarmen. In de zomer heb je daar geen behoefte aan.

Stroom. In het jaar voorafgaand aan de transitie (juni 2017 t/m juli 2018) was het totale netto stroomverbruik 488 kWh. Ik had toen nog een oude ferrarismeter in de meterkast en die geeft alleen netto aan. Afgelopen 12-maandsperiode (juni 2018 t/m juli 2019) consumeerden we – schrik niet: 487 kWh. Op netto basis merk ik dus helemaal niets aan het stroomverbruik, maar dat is dankzij de zonnepaneeltjes.

Gas. Gasverbruik afgelopen maanden: mei t/m juli:  53 kubieke meter. In mei t/m juli 1028: 34 kubieke meter. Stoken deden we afgelopen begin mei omdat het toen kennelijk nogal koud was. In juni, juli en augustus was het gasverbruik nul (in 2017 elke maand 5 kuub). Gsverbruik voor koken is een fractie van dat voor verwarming en danst mee op de grillen van het weer. Ik schat dat we 3 kuub gas per maand besparen wegens het verdwijnen van de component ‘kookgas’.

Conclusie. Wij zijn uiterst content met inductiekoken: vooral schoon, gezond en efficient. Er is geen geweldige vermindering van het gasverbruik en ook geen geweldige vermeerdering van het stroomverbruik. Wat ik mis is de analoge bediening: draaien aan knoppen om een prachtig precies mooi vlammetje onder je pan te hebben. Dat is verleden tijd.