Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Eendengrafiek

Een merkwaardig fenomeen in deze tijd van het jaar: risico van overproductie aan elektriciteit. Twee weken geleden was het land nog in rep en roer omdat er even onderproductie van stroom dreigde. TenneT kocht in allerijl perpedure stroom bij om het hoogspanningsnet stabiel te houden. Dee wereld was te klein en het bschuldigende vingertje werd richting duurzame energieopwekking gestoken. De duurzamee jongens en meisjes hadden het gedaan. O,o,o !

Een leuk incident dat maar weer eens laat zien hoe kritiek een goede balancering van het net is en hoe goed TenneT 99,99% van de tijd in dit opzicht is

Door de opkomst van windenergie en zonnestroom gaan we structureel precies de andere kant op: overproductie dreigt. Afgelopen week zagen we recordproductie op recordproductie van zonnestroom in ons land: er werd op een gegeven moment zelfs ruim 2 gigawatt geproduceerd. En in Duitsland het 15-voudige. Stel dat het ook nog eens hard waait én dat het een zon- of feestdag is: overschot, ook al zijn kolen- en gascentrales tot een minimum teruggeschroefd. TenneT zal in zo’n situatie proberen het stroomoverschot te exporteren. maar waar naartoe als alle buurlanden óók met een tijdelijke overproductie zitten?

De situatie dat er overdag overproductie aan zonnestroom dreigt is in 2012 beschreven in Californië als de ‘Duck Curve’: opgewekt elektrisch vermogen uitgezet tegen de uren van de dag. Normaal in Californië is er een vermogensdip in de middag en een vermogenspiek in de vooravond. Met name die middagdip dreigt om te slaan in een middagpiek zonder dat daar extra vraag tegenover staat. Gevolg: risico op overproductie in de middaguren neemt toe, en maatregelen zijn gewenst. Datzelfde risico dreigt in Europa ook op te lopen. De tijd van echt slimme netten en slimme apparaten komt rap dichterbij.

Duck Curve  zie Greentechmedia