Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Einde tijdperk OK4E’s op de vliering

Op dit moment beleeft de wereld het 2e Micro-Omvormer Tijdperk (2e MOT), met vooral Enphase micro-omvormers die je veel ziet toegepast. Vlak na 2000, zeg tussen 2000 en 2010, was er sprake van het 1e MOT, gedomineerd vooral door OK4E en Mastervolt Soladin-120 omvormertjes. Op het hoogtepunt van mijn eigen MOT had ik op de vliering 6 OK4E’s en 2 Soladin 120’s. Al deze omvormertjes zijn thans vervangen door grotere (string) omvormers. Op het plaatje een Stecagrid-300 (gele pijl) die als reserve in de kast stond en die de laatste, pendelende OK4E’s vervangt. De witte pijl wijst naar mijn zelfgebouwde Arduino-vermogensmeter (zie Arduinoproject nummer 28) die ik steeds achter de hand heb om te kijken of, en hoeveel elektrisch AC vermogen er wordt geleverd.

Gevolg van de hele vervanginsoperatie is dat ik een stapeltje gepensioneerde OK4E omvormertjes in voorraad heb. Ideaal voor projectjes met tweedehands paneeltjes op schuren en garagedaken. Ik denk erover ze te gaan aanbieden op Marktplaats. Met aansluitkabel en al. Interesse?