Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

En toen werd het meetbaar kouder

…. en natter en donkerder. Wat dat laatste betreft: november was hier in Leiden een ondermaatse maand voor zonnepanelen. Het oude vertrouwde  referentiesysteem (760 Wp, geinstalleerd in 2000) presteerde afgelopen maand slechts 13,3 kWh (klik hier voor de opbrengststatistieken) en alleen 2012 was in dit opzicht slechter.

Het is koud en dus draait de cv sinds kort de hele dag. Ik meet de temperaturen in het verwarmingssysteem i.v.m. de beslissing straks welke warmtepomp er moet komen om knus, comfortabel en verantwoord van het gas af te gaan.

Vraag 1: Kan  het systeem goed draaien met lage watertemperaturen. Voor de vloerverwarming is dat geen punt, voor de rest van de woning wel. We praten over een huis gebouwd in 1936. Men had indertijd heel andere inzichten omtrent verwarming dan vandaag de dag.

Het plaatje is een schermafdruk van de registratie van vandaag vanaf 16:00 uur. Overdag staat de kamerthermostaat ingesteld op 19 graden, en om 16:00 gaat hij naar 20 graden De aanvoertemperatuur van de cv loopt keurig mee: 35 graden in de voormiddag en een sprongetje richting 40 graden rond 16:00 uur. Elk half uur slaat de ketel even aan, verwarmt het water een paar graden, en stopt. Het resultaat is een mooi regelmatig verlopend piekjespatroon in het temperatuurverloop. Aan het eind loopt de grafiek wat op: het wordt na 19:00 kouder buiten en dan gaat de warmtevraag omhoog.

“Is dat meten duur” vraagt u zich wellicht af. De metingen worden verricht met een sensor met de fraaie naam DS18B20 die met een paar draadjes is verbonden met een wifi ESP8266 chip op een controllerboardje met de naam NodeMCU. Een DS18B20 kost €4,50 en een NodeMCU krijgt u voor €7,95. Er moet wat gesoldeerd worden. Een account op ThingSpeak (www.thingspeak.com) is gratis, maar u bent tijd kwijt met configureren en uitzoeken. Software voor de NodeMCU is open source. Met andere woorden: ik zit voor eenmalig ruwweg 15 euro aan hardware lekker te meten, 24 uur per dag en 7 dagen in de week.

Hoe mooi en informatief deze grafiek is, het is nog niet voldoende. Ik wil vanwege de invloed van de buitentemperatuur op de warmtevraag ook de buitentemperatuur als permanent bemeterde waarde te gaan meenemen. Er komt dus een tweede temperatuursensor aan de NodeMCU te hangen. Voor mooie synchrone metingen.

NodeMCU vindt u bij Protolectron

DS18B20’s zijn voorradig bij Kiwi Electronics