Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Energiearmoede aan de horizon (3)

En dus heeft het  kabinet voornemens om 375 miljoen belastingverlichting te geven op energie. Welke vorm dat gaat krijgen en hoe het uit zal pakken, dat is nog niet bekend.

De vraag is of we gebaat zijn met energiebelastingverlaging. Dat klinkt gek, want hoe minder belasting hoe beter. Maar als het niet uitmaakt hoeveel je stookt omdat je toch wel gecompenseerd wordt, dat zet zo’n sympathieke maatregel nu en op termijn geen zoden aan de dijk als het gaat om CO2 emissie reductie of klimaatmaatregelen. Dan is de belastingmaatregel een zero-sum iets en jaagt het alleen maar consumptie aan.

Toch moet er iets gebeuren om te voorkomen dat een miljoen mensen straks het etiket “energiepauper” krijgen opgeplakt. Als je het in de winter niet warm durft te stoken vanwege de kosten dan is er iets goed mis in welvarend Nederland. Nu zijn er al 550.000 energiepaupers en dat worden er rap meer met de huidige gas- en elektraprijzen op de vrije markt.

Mijn idee is om die 375 miljoen te besteden aan versnelde woningisolatie in met name, huurwoningen in de sociale woningbouw. Huisbazen moeten hierbij verplicht worden om geld in woningisolatie te stoppen zonder de huren stilletjes te verhogen. Anders geeft de overheid 375 miljoen cadeau voor dikke sigaren aan huisjesmelkers.

artikel over energiebelastingverlaging op NOS.nl