Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Energiearmoede in zicht – actie!

Dat energiearmoede de komende maanden als een zwarte schaduw over Europa zal kruipen betekent nog niet dat we er helemaal niets tegen kunnen aanrichten. We gaan toch niet gelaten en zonder morren de peperdure gasrekeningen betalen? De meesten onder ons, ondergetekende incluis, hebben een energiecontract dat nog een paar maanden tot een jaar of zo loopt. Er is dus krap tot ruimschoots tijd om stappen te ondernemen om de woning drastisch (verder) te isoleren. Ik kijk zelf naar het verschil tussen een nieuw contract en het bestaande contract, tel daarbij op de bonus die mevrouw Dilan Yesilgöz-Zegerius ons ongevraagd toestuurt en besteed dat geld zo lang ik kan aan isolatiemaatregelen.

Loop dus het hele huis na, plak alle kieren nog eens dicht! Laat zo snel mogelijk overal HR++ glas aanbrengen en neem spouwmuurisolatie. Kijk in de kruipruimte of de vloerisolatie op peil is en isoleer de vliering. Verlaag de werktemperatuur van de cv. Het beste zou zijn om gas (indien mogelijk) helemaal de deur uit te doen. De van-het-gas-af mensen knijpen in hun handjes. En zonnepanelen zijn ook niet zo gek, zeker niet als ze fors terugleveren.

Een van de zaken in het type huizen waarin ik woon en die heel veel energie kost is het gegeven dat de balken van de zolderverdieping koud op de spouwmuur liggen. De ruimte tussen de onderzijde van de zoldervloer en de bovenzijde van de spouwmuur is niet geisoleerd. Kieren in de boeidelen en de overstekken aan beide zijden van de woning (het is immers allemaal 80 jaar oud) maken een constante luchtstroom mogelijk onder de zoldervloer van de ene kant van de woning naar de andere kant. Een soort ongemerkte luchtkoeling die zeer goed merkbaar en meetbaar is tijdens koude winterse oostenwind. In de  zomer is het andersom: hete oostenwind stuwt de temperatuur op zolder naar grote hoogten. Het is tijd om daar wat aan te doen. Komende maand gaat een aannemer aan de slag.