Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Energietoren

Wat een ding! In Eindhoven werd de GEM tower gepresenteerd, een 18 meter hoge, kek ogende, revolutionaire opvouwbare torenconstructie met een Darrieus windturbine bovenin en bekleed met fleurige zonnepanelen. De voet bevat een 10 kWh opslag accupakket dat meteen als ballast fungeert. Op popfestivals zou de toren duizenden liters diesel voor stroomaggregaten kunnen besparen. CO2 arme popfestivals, daar moeten we naartoe. De toren is zodanig geconstrueerd dat hij 261 dagen per jaar stroom kan leveren. Hoera, een droom staat op het punt uit te komen.

Ik lees in het bericht: windturbine, 144 flexibele dunne film zonnepanelen, 40 luminescente soilar concentrator panelen (de fleurige driehoekige blikvangers). De windturbine levert de meeste energie, staat er stilletjes bij. Er is 2 miljoen euro subsidie mee gemoeid.

Nu worden popfestivals meestal in het late voorjaar en zomer gehouden en dan waait het niet zo hard. De zonnepanelen bevinden zich rondom, dus de helft is niet op de zon gericht. De popconcerten draaien ook ‘avonds door. Dan is er niet veel zon meer.  Hoeveel stroom wekt zo’n toren überhaupt op. Op dit punt houdt het persbericht zich muisstil.

Gaan we even rekenen op bierviltjesniveau (twitterende professionals durfden het niet aan!):

  • 144 flexibele dunne zonnepanelen, vermogen onbekend (niet op/aan de toren maar hier en daar op kraampjes). Kopen we niks voor. Voordeel van de twijfel dan maar: 100 Wp, op een zonnige zomerse dag produceert een paneel 0,5 kWh, maakt in totaal 72 kWh.
  • De luminescentiepanelen: decoratief, dat wel, maar heel erg weiniig productief. Zo te zien hooguit 10 Wp per stuk. Op een zonnige zomerse dag produceert een paneel 0, 05 kWh, maakt in totaal 2 kWh
  • De windturbine is een sneldraaiend ding van zeg 1,5 kW maximaal vermogen. Om dit ding draait het als het om energieopwekking gaat, Als dit ding de hele dag op vol vermogen draait (niet zo leuk voor de feativalgangers, want het waait dan behoorlijk) dan wordt per dag opgewekt 24 x 1.5 = 36 kWh.

Bij elkaar wekt een zo’n toren als het lekker waait en de zon doet er een schepje bovenop zo’n 110 kWh op. Kan je daat een festival op laten draaien? 1 liter diesel bevat ca 10 kWh aan energioe. Zo’n toren bespaart derhalve 10 liter diesel per dag. Als het maar waait. Duizenden liters diesel besparen lijkt mij voorlopig nog te ver weg. Die toren is er voor de būhne.

Dus: helaas, een leuke toren, een echte leuke blikvanger, maar verder zet het nauwelijkls zoden aan de dijk. Ook tien torens niet. Blijft een droom.  Je zou een heel veld tijdelijk moeten vol leggen met grote zonnepanelen. Die oplossing bestaat: Rapid Roll Solar Panels

Promotiefilmpje van de VIBES GEM Tower: op Youtube: GEM tower

(overigens leveren mijn eigen zonnepanelen gemiddeld 358 dagen per jaar stroom)