Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Evenwicht

In deze tijd van het jaar kan het gebeuren dat een slimme meter precies nul aangeeft. Die situatie trof ik vanochtend in de meterkast aan. Mooi! Dit betekent dat op dit moment de zonnepanelen precies evenveel produceren als de kleine afnemertjes in het huis bij elkaar verbruiken. Meteen naar de zonnestroom productiemeter gerend om te kijken wat daar de stand was. 50 Watt productie.

Dit betekent dat er continu, elk moment of het dag is of nacht, in de woning stroom wordt geconsumeerd. Per dag is dat 24 x 50 = 1,2 kWh. Per jaar spreken we over 365 x 1,2 = 438 kWh voor dit gerief. Is me dat even schrikken! Wat staat er allemaal te draaien waar ik weinig aan kan doen? Dat is in de loop der jaren een lange, lange lijst geworden: cv ketel, pompschakelaar vloerverwarming, zonneboiler, omvormers, data bemetering van de omvormers, TV settopbox, modem-router, externe voedingsadapter van mijn NUCje en van (de motor van) mijn verstelbare bureau, voeding van verstelbare bedbodems, voeding van usb’s in contactdoos-blokjes, inductiekookplaat, koelkast, NAS, switch en LAN-repeater, LED-klokjes in: fornuis, magnetron, op de schoorsteenmantel; trafo’s van halogeenlampen en van de deurbel, wekkerradio, stereoset, DVD speler, inbrekersalarm, infrarooddetectie buitenlicht, opladers, DECT telefoons, weerstation.

Aan de ene kant schrik je je rot van a:) het totale sluipverbruik, b) het aantal apparaten dat er in huis is. Ik heb zojuist in de laatste Power to the People (2019 nummer 3) gelezen over een all-electric demonstratiewoning in 1948 (!). Die woning had een aansluitwaarde van 25 kW. Mijn woning kan 7,5 kW  verstouwen voordat de hoofdstop er uit gaat. Mijn apparaatjes zijn allemaal uitgekozen op energiezuinigheid, maar alles bij elkaar blijft het heel veel, en minder wordt het ook niet. Compenseren is een mogelijkheid. Zonnepaneel erbij zetten? Dat is een kolfje naar mijn hand, zie de pagina tweedehands.