Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Ferrarismeter verbouwen – werkt! (2)

ferrarisaanlsuitschema_normaalOp 6 februari j.j. postte ik een blog over het aansluiten van een mooie ouderwetse ferraris-tussenmeter zodanig dat de stand van de meter optelt en de meter fungeert als opbrengstmeter voor zonnestroom.

Links ziet u het aansluitschema van een ferrarismeter in de normale situatie, dat wil zeggen dat de meter als als tussenmeter wordt gebruikt om het kilowattuurverbruik van een of meer verbruiksapparaten te registreren. Aan de linkerkant ziet u de net-zijde ofwel het stopcontact waar de stroom vandaan komt.

Aan het schema ziet u dat de meter de stroom meet die loopt ussen aansluitingen 1 en 3.

tussenmeter: in het geval van een tussenmeter sluit u aansluitingen 1 en 4 aan op het net (bijvoorbeeld een snoer/stekker), en aansluitingen 3 en 6 verbindt u met een contrastekker of stekkerblok. Stroom vloeit van 1 naar 3 door de meter en terug van 6 naar 4. De meter telt op en u kunt het verbruik aflezen.

Als u in deze situatie een omvormer/zonnpaneel installatie aansluit dan draait het wieltje terug en vermindert de stand van de teller. Dit is in feite het geval in de meterkast, uiteraard als u daar [nog] een ouderwetse ferrarismeter met zo’n schattig wieltje hebt.

ferrarisaanlsuitschema_pvinstallatiePV-opbrengstmeter. U kunt een gerenoveerde ferrarismeter die u bijvoorbeeld betrekt van Conrad, maar ook een nieuw digitaal tellertje zodanig aansluiten dat het schijfje de “normale” kant op draait en de tellerstand omhoog gaat zodra uw omvormer begint te produceren. Het enige dat u hoeft te doen is aansluitingen 1 en 3 verwisselen.

Dus: aansluitingen 3 en 4 gaan nu naar de stekker die in het sopcontact steekt, en aansluitingen 1 en 6 naar de contrastrekker of stekkerblok waarin u de stekker van de omvormer(s) prikt. Zodoende hebt u goedkoop een zeer aantrekkelijke eigen productiemeter warmee u precies bijhoudt wat uw zonnestroominstallatie produceert.

Is de tussenmeter in deze situatie een digitaal metertje dan kunt u een stapje verder gaan door de pulsuitgang te verbinden met een logger. Maar dat is een apart verhaal.