Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Gashaarden eruit!

In de buurt waarin ik woon staat op een van de allermooiste plekjes een hoekwoning te koop. Wat een fraai pand! Onbetaalbaar, maar ja, men is nieuwsgierig. Een zeer ruime woning (woonoppervlak liefst 147 vierkante meter, 6 kamers, bouwjaar 1935) met veel authentieke details waar mensen vandaag de dag zo dol op zijn zoals marmeren schouwen, en-suite schuifdeuren, trappenhuis met glas-in-lood, daar neem ik graag een virtueel kijkje in.

De foto’s zijn, zoals altijd bij Funda uiterst verzorgd. De inrichting is ongelooflijk gedateerd. Alsof je in een tijdcapsule naar de jaren ’60 bent teruggetransporteerd. Ook technisch is de woning zwaar gedateerd. Gashaarden en gaskachels (je ziet een waakvlam in de gashaard in de voorkamer), een ventilatortje in het bovenlichtje in de keuken, veel enkel glas.  Even op www.energielabelatlas kijken en jawel: een knalrood label: energielabel G.

Het moment van verkoop van een woning is bepalend voor wat er de komende 25 jaar met het pand gebeurt. Standaard in mijn wijk is dat enige tijd na verkoop een aannemer een enorme container voor de deur zet en aan het werk gaat: muur tussen keuken en woonkamer wegbreken, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuwe cv, nieuwe elektra. Hét moment eigenlijk om het huis klimaatbestendig te maken: vloer-muur- en dakisolatie, lagetemperatuur verwarming met een warmtepomp, triple glas. Was het maar zo dat de gemeente Leiden hier regie in geeft. Helaas doet ze dat niet, men maakt zich op dit moment uitsluitend zorgen over het historische karakter van de panden, dwz details aan de buitenkant. Ik hoop dat de nieuwe eigenaar meer initiatief op het gebied van verduurzaming van beschermd-stadsgezicht woningen heeft dan de gemeente.

Woning te koop, Funda