Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Geen BTW meer terug op zonnepanelen? (1)

Een verontrustend bericht passeerde gisteren op het forum van Enexis over zelf energie opwekken, namelijk dat particuliere eigenaren van zonnepanelen aangeschaft voor eigen gebruik vóór 2018 per 1 januari 2019 geen BTW meer kunnen terugvragen. Mensen die in 2018 panelen hebben gekocht kunnen tot 1 juni 2019 via de Belastingdienst de BTW over de panelen terug krijgen. Dat zou dan botte pech zijn voor die lieden die nog niet wisten dat je ūberhaupt de BTW op je oude panelen kan terugvorderen, en lieden die het wél wisten maar die door allerleid oorzaken de rompslomp en het gedoe voor zich uit hebben geschoven.

Even dit: particulieren die in 2019 zonnepanelen kopen kunnen de BTW  gewoon blijven terugvragen. Dat is geen probleem. Het werkelijke probeem is met jaren ervoor. In het belastingplan 2019 dat in de Tweede Kamer in hoofdlijnen is aangenomen staan bepalingen die, als je ze letterlijk neemt, er op uit kunnen draaien dat mensen die voor 2018 zonnepanelen hebben gekocht niet meer de BTW daarover kunnen terugvorderen.

Dus heb ik vanmorgen de Belastingdienst opgebeld met de vraag of particulieren na 1 januari a.s. recht bliven hebben op teruggave van BTW over hun dure panelen. De belastingmedewerker vertelde mij dat eigenaren van oudere pv installaties volgens de letter van de belastingwet inderdaad geen recht meer zouden hebben op BTW teruggave. Echter, de Belastingdienst neemt tot nader order gewoon aanvragen in behandeling. Een soort coulance totdat er complete duidelijkheid is over de implementatie van het Belastingplan op het punt van zonnepanelen-BTW. Maar u bent gewaarschuwd: het kan ineens afgelopen zijn. Als u tot de ‘doelgroep’ behoort: u heeft zonnepanelen en u hebt ze gekocht voor 2015, en u wilt graag BTW terugvragen, ga dan als de wiedeweerga tot actie over.

Zie ook www.btwterugvragenzonnepanelen.nl/ let op: dit is een commerciële site.