Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Gezond verstand in Leiden (2)

De gemeenteraad van Leiden mag best het een en ander besluiten, maar hoe het verder gaat, daar besluiten ambtenaren over.

Ik had een e-mail wisselling met een overigens allervriendelijkst persoon bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Dit gremium adviseert de gemeente als het aankomt op het verlenen van omgevingsvergunningen. Om de een of andere waanzinnige reden wordt dit advies standaard altijd blindelings door B&W opgevolgd. ELO’s wil is dus wet in Leiden. Geen wrikken aan

De e-mail wisseling ging over voordakvlakken. Dakvlakken waar je vanaf de straat tegenaan kijkt zijn vergunningsplichtig. Dat waren ze al in het beschermde stadsgezicht en dat blijft zo. ELO geeft standaard een negatief advies bij een vergunningsaanvraag voor zonnepanelen. Maar een woning heeft gewoonlijk meer dakvlakken dan alleen een voordakvlak. De opvatting van ELO is dat het voordakvlak het dakvlak is aan de gevel waar de voordeur zich bevindt. Als de voordeur zich opzij bevindt is daar het voordakvlak. Voor dat zijvlak, want dat is het eigenlijk, krijg je dus ook geen vergunning, ook al zou je er in de nieuwe situatie geen voor hoeven te hebben, net zoals voor het dakvlak dat naar de straat is gericht maar waar zich geen voordeur bevindt.

Met andere worden: de situatie wordt krankzinnig complex. De gemeente heeft beloofd dat er een kaart wordt gepubliceerd van het hele beschermde stadsgezicht van Leiden waarop de ijverige ambtenaren per dakvlak (sommige woningen hebben 4 dakvlakken) hebben aangegeven of men een vergunning voor zonnepanelen moet aanvragen of niet. Die kaart zou afgelopen zaterdag op de gemeentelijke website staan. Beloofde de wethouder. Niets te vinden. Ook niet bij ELO. Dat gaat dus nog wel even duren. Ambtenaren werken heel zorgvuldig.

Ik vrees dat een gevolg van alle verwarring wordt dat men uit arren moede toch maar een omgevings vergunning gaat aanvragen (ik heb dat om mijn woning verder te kunnen verduurzamen zelf twee jaar geleden gedaan, een hele leuke uitdaging, tot en met de commissie van beroep toe, met uiteindelijk nul op rekest). Op zo’n aanvraag geeft ELO gegarandeerd een negatief advies. We kunnen ons in Leiden dus opmaken voor de volgende ronde: ELO omzeilen.