Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Glunderende gezichten

Het eerste coöperatieve zonnedak van Leiden wordt waarschijnlijk eind november opgeleverd aan Zon op Leiden. Reden voor het Leidsch Dagblad om op een prominente plek een mooi stukje in de krant te zetten over dit initiatief, compleet met een grote foto van de glunderende initiatiefnemers.

Er zijn in de eerste ronde 512 certificaten aan de man gebracht die ieder recht geven op (jaarlijks) 250 kWh van de productie. Die 250 kWh worden verrekend met de elektriciteitsrekening, dat wil zeggen als de deelnemers in de postcoderoos wonen. Die krijgen reductie van energiebelasting, en dat is meteen het verdienmodel. Goedkope superschone stroom van je eigen coöperatieve zonnedak!

512 x 250 = 128.000 kWh. Om dat op te wekken heb je bij 1000 kWh/kWp 1,28 MWp aan zonnepanelen nodig. Leiden kan dat vermogen hard gebruiken om wat hoger te komen op de landelijke ranglijst van gemeenten wat betreft aantallen Wp per inwoner. Reden genoeg voor Zon op Leiden om onverdroten meer daken te zoeken. Belangstelling onder Leidenaars is er genoeg – er is een stevige wachtlijst. Haast u, Leidenaars zonder mogelijkheid zelf zonnepanelen op het dak te leggen.

Leidsch Dagblad: eerste cooperative Leidse zonnedak