Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Halogeenlampen hamsteren?

Het berichtje dat per 1 september a.s. halogeenlampen niet meer mogen worden verkocht in de EU maakte me even ongerust. Wow, geen halogeenverlichting meer. Hoe moet dat nou? Gauw naar de winkel om een paar gros halogeenlampjes te kopen en op de plank te houden voor als er een sneuvelt?

Hoeveel halogeenlampjes heb ik eigenlijk in mijn huishouden? Inventarisatie is de eerste vereiste. Dus: gewapend met een blocnote liep ik het pand maar eens door. Vliering: nul, zolder: 1 leeslampje. Eerste verdieping: toilet: 3 halogeenspotjes. Slaapkamer: 3 halogeenspotjes. Begane grond: toilet: 3 halogeenspotjes, woonkamer: 1 hele mooie dure halogeen staande leeslamp. Keuken: 3 halogeenspotjes. Allemaal uitgerust met die kleine G4 glazen peertjes met twee pinnetjes. Op de leeslamp in de huiskamer na allemaal 20W. Die in de huiskamer is 50W. Alle overige lampen in huis zijn al jarenlang ledlamp, ledspot, ledpaneel, ledbuis of spaarlamp. O ja, in de schuur en op de vliering een stel TL buizen.

De schade valt dus mee. Alleen die mooie leeslamp, daar zit ik mee. Daar kan alleen maar halogeen in, geen led vervanging.

Voordat er in paniek naar de lampenwinkel wordt gerend: de maatregel om halogeen uit te faseren op 1 september gaat over “een aantal niet-directionele netspanning halogeenlampen”, ofwel oude modellen E27 fittingen-gloeilampen waarin slim een halogeenspotje is verborgen. ‘Hybride’ gloeiperen dus. De kleine glazen dingetjes met pinnen,  spiegel-spotjes, en zelfs die afschuwelijke inefficiente uplighters blijven gewoon verkrijgbaar. Voor die laatste bestaan hele goede, stroombesparende led-vervangers

bericht op www.nsvv.nl

bericht op de website van de European Commission