Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Helft verkochte kooktoestellen inductie?

Gisteren viel het plaatselijke reclameblaadje weer op de mat. Zoals gebruikelijk stond er reclame in van een keukenfirma. Met plaatjes van geadverteerde keukens. Als je goed kijkt is tegenwoordig op de helft van de plaatjes ‘mooie keuken’ een inductiekookplaat te onderscheiden. De ‘aanbieding van de week’ heeft steevast nog een gaskookplaat.

Hoe zit dat met het aanbod van inductiekookplaten? Bol.com gaf 600 resultaten op de zoekterm ‘inductiekookplaat’. Een zeer ruim aanbod, dus. Daarna ben ik naar de dichtstbijzijnde witgoedzaak gegaan om te kijken wat de showroom te bieden heeft (moest er toch wezen vanwege een kapotte magnetron). Daar blijkt inderdaad de helft van alle fornuizen en kooktoestellen van het inductietype te zijn! Ook is er ruim aanbod van losse inductie-kookplaten, van die dingen met een stekker die je gewoon in een willekeurig stopcontact stopt.

Ik leid van deze stille getuigen af dat het proces van het Van-Het-Gas-Af-Gaan in stilte al volop bezig is. Ons huishouden kookt al anderhalf jaar zeer tot tevredenheid met een inductiekookplaat. Over een paar jaar zeggen we: “kijk nou toch eens, we kookten vroeger op gasvlammetjes, wat schattig, hoe bestaat het!”