Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Het AVRO-TROS Radarverhaal over de warmtepompboiler

Het item op AVRO-Tros-Radar, “hoge energierekening door warmtepompboiler” trok gisteren mijn aandacht.

De bewoners van kleine appartementen in een door een partculier bedrijf verbouwd kantoorpant in Harderwijk zuchten onder gigantische energierekeningen in hun duurzame¬† ‘all electric’ woningen. De schuld geven ze aan de warmtepompboiler. Men was in de uitzending hevig teleurgesteld in het duurzaam bezig zijn. En niet onterecht. Een energierekening van 300 euro in de maand voor een appartementje van 42 vierkante meter is astronomisch. Ter vergelijking: ik woon zelf in een traditioneel gebouwd pand uit 1938 met ruim 150 vierkante meter vloeroppervlak. Er is verstandig verduurzaamd o.a. een paar zonnepaneeltjes, en de energierekening bedraagt 115 euro per maand. Ik krijg meestal bij de jaarafrekening geld terug. Als ik mijn situatie hetzelfde zou zijn als die van die arme mensen in Harderwijk, dan zou mijn energierekening 900 euro in de maand bedragen!

Wat zou er aan de hand kunnen zijn in die Harderwijkse appartementen? De verhuurder geeft niet thuis, dat geeft mij te denken:

Punt 1: voorwaarde voor efficiente vloerverwarming is de aanwezigheid van zeer goede ondervloerisolatie. Is die niet aanwezig dan zijn de verliezen “naar beneden” enorm. Het ging om toch om begane grond appartementen in een voormalig kantoorgebouw? Vraag is: is er (voldoende) ondervloerisolatie of liggen de verwarmingslussen platweg op het beton.

Punt 2: als er een parkeergarage is onder de begane grond en er is geen vloerisolatie, dan zal heel veel warmte die bestemd is voor de appartementen via dat plafond de garage in verdwijnen. Vraag: wat zit er onder de begane grond appartementen?

Punt 3: Radar had het over een warmtepompboiler. Deze apparaten zijn in principe ontworpen om warm tapwater te bereiden uit warmte afkomstig uit ventilatielucht. Is dat hier ook zo. Wat is dan hier de warmtebron voor die warmtepompboiler ?

Punt 4: ik zag op het platte dak van het appartementencomplex geen zonnepanelen. Waarom liggen die er niet?

Punt 5: Als je een warmtepompboiler gebruikt om vloerverwarming op een ongeisoleerde ondergrond mee aan te drijven dan lijkt het me dat de elektrische naverwarmingsspiraal in die warmtepompboiler vanwege de hoge continue warmtevraag en de geringe bron (ventilatielucht?) voortdurend moet bijverwarmen. Dit zou dan neerkomen op zeer ineffciente 100% elektrische verwarming van deze woningen via de omweg van die warmtepompboiler.
Punt 6: gezien de astronomische elektriciteitsrekeningen ben ik bang dat punt 5 wel eens actueel kan zijn

zie TrosRadar op Uitzending Gemist