Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Het huisbaasje lonkt

Het huisbaasje lonkt! Huisbaasje is een product waarmee de Consumentenbond adverteert. Men claimt dat het ding 70 euro op gas bespaart en 50 euro op stroom.

Dat laatste is gewoon belachelijk. Baasjes besparen op zich helemaal niks. De consument bespaart: jij bespaart, ik bespaar. Bij dat besparen kan het huisbaasje heel behulpzaam zijn, dat wel. Meten is immers weten. Reden om eens goed naar dat ding te kijken.

Huisbaasje is gewoon een energiemanager, dus een doosje met  elektronica in jouw meterkast die het stroom- en gasverbruik registreert, de data het internet op stuurt naar een server van waaruit via een app buitengewoon mooie grafiekjes op jouw smartphone / tablet worden getoond. Inclusief teruglevering indien er zonnepanelen zijn en de zon lekker schijnt (let op: niet de productie van de zonnepanelen). Werkelijk, mijn mond viel open van zoveel mooie data-interpretatie. Dit is echt gelikt. Bovendien is huisbaasje onafhankelijk van de energieleverancier. Ook dat vind ik een pro.

Huisbaasje heeft een kabeltje dat je inprikt in de P1 poort van je ‘slimme’ meter. De elektronica maakt via wifi contact met je router en je bent on line via de consumentenbond-server. Dat laatste beschouw ik als een achilleshiel. Je hebt een account nodig bij de consumentenbond. Consumentenbond zegt op de website: “De Huisbaasje-app is alleen toegankelijk via je eigen Consumentenbond-account. Dit garandeert een veilige verwerking van je gegevens.” Daar moet je dus maar blindelings op vertrouwen. De consumentenbond heeft wel een hele hoge reputatie als consumentenbeschermer op te houden. Dus: als je verlangt naar een flitsende energiemanager, dan zou het huisbaasje best wel eens interessant kunnen zijn. Ikzelf blijf doorploeteren aan mijn Arduino-P1 project. Daarvan blijven straks alle data achter de meter, veilig weggestopt in mijn eigen datakluis.

Huisbaasje – Consumentenbond

zie ook vergelijking energiemanagers/apps bij Pricewise