Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Hier wordt niet gesaldeerd

Bij inspectie van de zonneboiler vandaag bleek het vorraadvat rond 13:00 een temperatuur aan te geven van dik 83 graden. Wat moet ik in hemelsnaam met al deze warmte? Een half uurtje langer in bad? Terugleveren kan niet. In de winter moet ik gas kopen om water te verwarmen. Een tyoisch geval van het contracyclische karakter van hernieuwbare energie. Dit gaan we als het aan meneer Wiebes ligt straks meemaken met zonnestroom, alleen kunnen we dan in de zomer wél terugleveren, tegen gereduceerde prijs uiteraard.

Warmte kan, net als elektriciteit, niet echt gemakkelijk lange tijd bewaard worden. Eigenlijk gaat warmte beter dan elektriciteit, want je kan het de grond in pompen, of opslaan in zout. In grotere hoeveelheden, want dan wordt het economisch verantwoord. Overtollige elektriciteit zou je voor hetzelfde doel kunnen omzetten in warmte. Of er waterstof mee bereiden en dat opslaan. Mijn kleine beetje overtollige warmte is voor dit soort omzettingen gewoon te weinig..

Wie weet komt er een oplossing. Tot dat moment kan ik met gerust hart in de zomer een half uur langer in bad blijven liggen.