Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zu Tode betrübt? Bepaald niet!

Een beetje verbaasd tikte ik tegen het venstertje aan dat de dagopbrengst van mijn zonnepanelen aangaf. Zo vreselijk weinig vandaag, Het lijkt wel winter. Doen die panelen het wel? Is de elektronica soms vastgelopen? In mijn spreadsheet zie ik dat alleen 17 augustus 2015, dezelfde dag in 2014, en verder 24 augustus 2011 van dezelfde treurige orde waren. Als u dus vorig jaar zonnepanelen hebt aangeschaft, of liever het jaar ervoor, dan maakt u deze augustusmaand aan den lijve mee hoe “Himmelhoch jauchzend” zonnestroom kan zijn (2020) en hoe “Zu Tode betrübt” (2021). Het is me wat met die zonnestroom. Maar op jaarbasis komt het meestal wel goed. Omdat bij mij het Field Lab nog steeds meesprokkelt zit hier straks op 31 december een dik tevreden baasje. Een paar slechte dagen, alla, dat komt wel weer goed hoor.