Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Hoe groen is E.ON precies?

ik kreeg vandaag van de webmaster van  www.energieinformatieblog.nl om een linkje naar hun site te plaatsen. Een blog, dat klinkt aantrekkelijk, dus nemen we een kijkje op de site. Leuk, fris ogende website met informatie over groene energie, energiebesparing en zelfs over zonnepanelen.

En er is informatie over overstappen naar een andere stroomleverancier. Kijk, en op dat moment word ik achterdochtig. Veel informatiesites zijn façades van stroomboeren om zoveel mogelijk klanten bij elkaar te harken, grijs of groen, n’importe. Klantjes winnen over mijn hoofd? Niet precies het doel van mijn website. Wie steekt er dan achter energieinformatieblog? Niet zo moeilijk. E.ON juicht de banner! Men beweert op energieinformatieblog dat E.ON 100 procent groene energie levert? Is E.ON niet soms de eigenaar en uitbater van een mooie vette kolencentrale op de Maasvlakte? En een heuse gascentrale bij ons in Leiden die ook nog eens burgers in de financiele ‘groene’ houdgreep heeft via absurde stadsverwarmingstarieven? Jazeker! Hoe kan zo’n lelijjke CO2 uitbraker dan zichzelf als groen portretteren?  Dus toch maar eens op Google gezocht naar brandstofmixen van energieleveranciers. Dat levert een verrassing op. Op een document van E.ON, “hoe is uw stroom in 2014 opgewekt ?” vind ik 5 brandstofmixen: voor elk type klant een bijpassende mix! Inderdaad kunnen praticuliere consumenten in de Benelux als ze daarom vragen 100% groene elektriciteit van E.ON betrekken, dankzij participaties van E.ON in duurzame opwekkingsprojecten. In Nederland zou dat gaan om zonne-energie.

Hoe hypocriet kan men zijn? mag u zelf beoordelen. Ik betrek mijn stroom van m’n eigen zonnepanelen, en als de zon niet schijnt van een gerenommeerde groene stroomleverancier (Greenchoice) die in ieder geval géén kerncentrale of kolencentrale bezit.

www.energieinformatieblog.nl – voor mij een wat dubbelzinnig geval. In ieder geval kunt u er nuttige dingen lezen – en als u kritiek heeft: wie helemaal vrij van zonden is, werpe de eerste steen!