Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Hoe groen is E.ON precies?

ik kreeg vandaag van de webmaster van  www.energieinformatieblog.nl om een linkje naar hun site te plaatsen. Een blog, dat klinkt aantrekkelijk, dus nemen we een kijkje op de site. Leuk, fris ogende website met informatie over groene energie, energiebesparing en zelfs over zonnepanelen.

En er is informatie over overstappen naar een andere stroomleverancier. Kijk, en op dat moment word ik achterdochtig. Veel informatiesites zijn façades van stroomboeren om zoveel mogelijk klanten bij elkaar te harken, grijs of groen, n’importe. Klantjes winnen over mijn hoofd? Niet precies het doel van mijn website. Wie steekt er dan achter energieinformatieblog? Niet zo moeilijk. E.ON juicht de banner! Men beweert op energieinformatieblog dat E.ON 100 procent groene energie levert? Is E.ON niet soms de eigenaar en uitbater van een mooie vette kolencentrale op de Maasvlakte? En een heuse gascentrale bij ons in Leiden die ook nog eens burgers in de financiele ‘groene’ houdgreep heeft via absurde stadsverwarmingstarieven? Jazeker! Hoe kan zo’n lelijjke CO2 uitbraker dan zichzelf als groen portretteren?  Dus toch maar eens op Google gezocht naar brandstofmixen van energieleveranciers. Dat levert een verrassing op. Op een document van E.ON, “hoe is uw stroom in 2014 opgewekt ?” vind ik 5 brandstofmixen: voor elk type klant een bijpassende mix! Inderdaad kunnen praticuliere consumenten in de Benelux als ze daarom vragen 100% groene elektriciteit van E.ON betrekken, dankzij participaties van E.ON in duurzame opwekkingsprojecten. In Nederland zou dat gaan om zonne-energie.

Hoe hypocriet kan men zijn? mag u zelf beoordelen. Ik betrek mijn stroom van m’n eigen zonnepanelen, en als de zon niet schijnt van een gerenommeerde groene stroomleverancier (Greenchoice) die in ieder geval géén kerncentrale of kolencentrale bezit.

www.energieinformatieblog.nl – voor mij een wat dubbelzinnig geval. In ieder geval kunt u er nuttige dingen lezen – en als u kritiek heeft: wie helemaal vrij van zonden is, werpe de eerste steen!

 • Martin

  Zo zie je maar hoe men belazerd wordt!
  Zelf opwekken en bij een groene leverancier afnemen resp. terugleveren is de enige goede manier.
  Alle bla, bla, van groen en dergelijke cretologie is enkel misleiding.
  Zijn net ouderwetse kruideniers welke hun waren aanprijzen in de hoop dan men er intrapt!

 • AEO

  Greenchoice is inderdaad een zeer goede keuze, omdat de naam het al zegt, een groene keuze. Ik beschouw kerncentrales als de slechtste keuze, want we hebben nu al teveel kernrampen meegemaakt met die ondingen. En het is ook nog eens een zeer dure manier om aan elektriciteit te komen. Iran is keihard de boel aan het belazeren met z’n zogenaamde kernergie voor vreedzame doeleinden. Helaas lijkt het hier geen hond te interesseren, want nu de sancties opgeheven zijn, staan westerse bedrijven in de rij voor vette contracten. Als Iran’s kernprogramma uitsluitend is bedoeld voor vreedzame doeleinden, waarom wordt alles dan extreem diep onder de grond gestopt? Terwijl de zon in Iran zeer veel energie zou kunnen leveren tegen veel lagere kosten!
  Des te meer reden om hier dan nog maar weer wat meer zonnepanelen te installeren, want hoe minder energie we hoeven te importeren, hoe beter het voor onze economie is.
  Kolencentrales zijn eveneens een slechte keuze, hoewel niet zo erg als kernenergie, maar de grote hoeveelheden fijnstof zijn funest voor een gezonde leefomgeving. Dus al weer een reden om extra zonnepanelen aan te sluiten. Doe mij na, en wordt ook een neggie!