Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Hoe je het brengt zet de toon

In het Verenigd Koninkrijk zijn belangrijke ontwikkelingen gaande op energiegebied, Aan de ene kant wordt er driftig gebouwd aan renewables, ofwel windenergie en zonnenergie, en aan de andere kant wordt er driftig gesleuteld aan kernenergie.  Op de site Energy Voice verscheen vandaag een artikeltje in het gedeelte Renewable/Other Energy, met het kopje ‘Almost a quarter of UK low carbon power was nuclear in 2016’. Allereerst de categorie: Renewable & Other Energy. Alsof kernenergie hernieuwbaar is. Ten tweede: de term ‘low carbon’. Aardig bedacht door de PR jongens en meisjes, maar er had net zo goed kunnen staan ‘high radiation energy’. Natuurlijk, dat verkoopt niet.

Kennelijk zijn er twee tegengestelde stromingen in het Verenigd Koninkrijk: pro- nuke (mevrouw May en consorten) en pro-renewables. Nu is het zo dat ondanks de fraaie cijfers over 2016 ook de Britse kernenergie op z’n retour is en dat is vanwege de ouderdom van de bestaane kerncentrales. Er zijn er nogal wat die wegens ouderdom op de nominatie staan om gesloten te worden. Mevrouw May krijgt het nog moeilijk met haar zo felbegeerde te bouwen kerncentrale Hinkley-C, want de kosten zijn al torenhoog en gaan ongetwijfeld de pan uit rijzen, Brexit of geen Brexit. Alleen Chinezen schijnen kerncentrales op tijd en binnen budget te kunnen bouwen (beide gecontroleerd door de regering en geen pottenkijkers of pers toegestaan, dus de Chinese cijfers kloppen altijd). En wind- en zonnenergie worden in tegenstelling tot atoomstroom steeds goedkoper.

In ieder geval is het Britse kind van de rekening kolengestookte elektriciteitsopwekking. Steenkool is sterk op z’n retour in de UK. Het zwarte goud ging volgens Reneweconomy van een bijdrage van 40% voor de elektriciteitsopwekking in 2012 naar 2% in het eerste halfjaar van 2017. En hoe zit dat bij ons? Bij ons is de bijdrage van kolencentrales aan de elektriciteitsproductie in de afgelopen periode gestegen. Wij zijn de échte viezerikken in Europa.

Energy Voice:: ‘Almost a quarter of UK low carbon power was nuclear in 2016’

RenewEconomy: Coal provided just 2% of UK power in the first 6 months of 2017